Suroviny
- hotové těsto, listové nebo croissantové, rozválené 1 balení
- vejce na potření 1 ks
Salát
- vejce uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená nadrobno 3–4 ks
- kvalitní majonéza 3 lžíce
- bílý, nejlépe smetanový jogurt 3 lžíce
- nadrobno nakrájená cibulka nebo šalotka 1 ks
- kyselá okurka, nadrobno nakrájená 1 ks
- pažitka, nasekaná 1/2 svazku
- případně nadrobno nakrájená šunka a/nebo nastrouhaný sýr
- snítky kopru nebo petržele na ozdobu
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve si připravte vajíčkový salát. Majonézu a jogurt přidávejte tak, aby salát nebyl příliš řídký a nevytékal tak z kornoutků. Dejte stranou do chladu.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto po délce rozkrájejte na 6 stejně širokých pruhů. Každý pruh potřete rozšlehaným vajíčkem a stočte do válečku, který odspodu navinujte na kovové kornouty.
- Kornouty potřete rozšlehaným vejcem, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a upečte v předehřáté troubě dozlatova, trvá to tak 12 až 15 minut.
PRIMA TIP: Vajíčkové saláty jsou věcí osobní chuti a mohou se připravovat na desítky způsobů – tady je jen jedna z mnoha verzí. Pokud chcete být hodnověrní, ozdobte upečené „mrkvičky“ jejich chrástem – nevyniká sice výraznou chutí, ale rozhodně je jedlý, ve Francii například podávají opečené karotky i s chrástem jako přílohu. P.S.: A pokud to chcete dotáhnout do lehce kýčovité dokonalosti, přidejte do vajíčka k potírání kornoutků pár kapek oranžového jedlého barviva…
Pečené mrkvičky s vajíčkovým salátem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD