Suroviny
Salát
- vejce natvrdo (oloupaná a nakrájená nadrobno) 3–4 ks
- majonéza (kvalitní ) 3 lžíce
- jogurt (bílý, nejlépe smetanový ) 3 lžíce
- nakládané cibulky (nadrobno nakrájená nebo šalotka) 1 ks
- kyselé okurky (nadrobno nakrájená) 1 ks
- pažitka (nasekaná) 1/2 svazku
- šunka (případně nadrobno nakrájená šunka a nebo nastrouhaný sýr)
- kopr (nebo petržele na ozdobu) snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve si připravte vajíčkový salát. Majonézu a jogurt přidávejte tak, aby salát nebyl příliš řídký a nevytékal tak z kornoutků. Dejte stranou do chladu.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto po délce rozkrájejte na 6 stejně širokých pruhů. Každý pruh potřete rozšlehaným vajíčkem a stočte do válečku, který odspodu navinujte na kovové kornouty.
- Kornouty potřete rozšlehaným vejcem, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a upečte v předehřáté troubě dozlatova, trvá to tak 12 až 15 minut.
PRIMA TIP: Vajíčkové saláty jsou věcí osobní chuti a mohou se připravovat na desítky způsobů – tady je jen jedna z mnoha verzí. Pokud chcete být hodnověrní, ozdobte upečené „mrkvičky“ jejich chrástem – nevyniká sice výraznou chutí, ale rozhodně je jedlý, ve Francii například podávají opečené karotky i s chrástem jako přílohu. P.S.: A pokud to chcete dotáhnout do lehce kýčovité dokonalosti, přidejte do vajíčka k potírání kornoutků pár kapek oranžového jedlého barviva…