reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Pečená vepřová žebírka na pomeranči, šalvěji a fenyklu
Autor: isifa.com Pečená vepřová žebírka na pomeranči, šalvěji a fenyklu

Pečená vepřová žebírka na pomeranči, šalvěji a fenyklu

Hodnoceno: 0x
Vepřová žebírka se skvěle hodí na pečení, protože dodají výborný základ pro výpek. Abyste získali co nejkřupavější kůrčičku, maso před pečením důkladně osušte. Někdy je snadnější kůži před vykostěním odříznout a péci ji zvlášť.
do 2 hodin
6–8 porcí

Prima tip: požádejte svého řezníka, aby vám žebírka vykostil a kůži hluboko nařízl asi po 5 centimetrech. Můžete ho také požádat, aby vám maso pevně svázal do kulatého tvaru.

reklama

Postup

  1. Pečínku položte do čistého dřezu a velmi ostrým nožem ji na straně s kůží hluboko nařízněte. Naplňte hrnec vodou a uveďte ji do varu. Vařící vodou přelijte pečínku tak, aby se kůže stáhla a v řezech otevřela. Tenhle krok ještě zopakujte.
  2. Pečínku důkladně osušte papírovými utěrkami, vložte ji do pekáče a nechejte alespoň hodinu, nebo raději přes noc, v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 230 °C.
  4. Rozdrťte fenyklová semínka v hmoždíři a spolu s ostatními ingrediencemi na bylinkovou pastu vložte do mísy.
  5. Připravte maso na pečení: maso vyndejte na čisté a suché prkénko a ostrým nožem udělejte několik řezů na spodní straně masa. Do řezů vetřete trochu bylinkové pasty, potom maso otočte a do řezů v kůži vetřete trochu mořské soli a snažte se do masa co nejvíce vmasírovat bylinkovou pastu. Posypte bohatě vločkovou solí.
  6. Dejte na dno pekáče kosti, na ně usaďte pečínku a okolo rozložte čtvrtky cibule.
  7. Pečte 20 minut na 230 °C, potom teplotu snižte na 180 °C a pečte podle váhy 30 minut na každých 500 g.
  8. Vyndejte maso z trouby a položte na dvojitý alobal. Roztopte gril na maximum.
  9. Slijte z pekáče co možná nejvíce vypečeného tuku, potom přidejte víno a vývar. Pekáč dejte na plotnu na střední teplotu a nechejte za občasného míchání probublávat, aby se výpek zredukoval. Potom plotnu vypněte a pekáč dejte stranou.
  10. Když je gril roztopený, vložte do trouby pečínku (na grilovací úroveň) a grilujte asi 15 minut nebo dokud se kůže nezačne trhat a praskat. Buďte velmi opatrní, až budete maso vyndávat, protože prskající sádlo může snadno popálit. Otáčejte maso tak, aby praskliny byly po celém povrchu rovnoměrné. Můžete tomu pomoci přikládáním hliníkové fólie, je-li jedna strana udělaná více, nebo méně než druhá.
  11. Vytáhněte maso z trouby a nechejte nezakryté odpočívat asi 20 minut. Nakrájejte a podávejte nakrájené na tenké plátky se spoustou výpeku a bramborovou kaší, dušeným fenyklem, podušenou růžičkovou kapustou, mladými fazolkami na másle a nasekanou hladkolistou petrželkou.

Pečená vepřová žebírka na pomeranči, šalvěji a fenyklu Foto: isifa.com

Pečená vepřová žebírka na pomeranči, šalvěji a fenyklu. Foto: isifa.com

reklama