Suroviny
- bílek 6 ks
- cukr krupice 375 g
- kukuřičný škrob (nebo kukuřičná mouka) 3 lžičky
- bílý vinný ocet 1,5 lžičky
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl špetka
Mučenkový krém
- mučenka 4 ks
- vejce (velké ) 1 ks
- žloutek 2 ks
- máslo 75 g
- cukr krupice 115 g + 1 lžíce
- limetková šťáva (čerstvá ) 1 lžička
Náplň
- smetana ke šlehání 500 ml
- mučenka 5 ks
- jahody (přepůlené čerstvé) 300 g
Postup přípravy
- Začněte mučenkovým krémem. Dužinu a semínka mučenek dejte do kuchyňského robota. Ovoce zpracujte tak, aby se rozmělnila i semínka. Poté ho přeceďte přes cedník či síto do mísy. Do jiné misky dejte vejce a žloutky a vyšlehejte. Odstavte stranou. Na malé pánvi mezitím zahřívejte při nízké teplotě šťávu ze scezené mučenky, máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí.
- Třetinu máslové směsi smíchejte s vyšlehanými vejci a vraťte na pánev. Dále pomalu za stálého míchání vařte, až směs zhoustne. Nezahřívejte směs příliš, abyste nezískali míchaná vejce.
- Sejměte pánev ze sporáku a vmíchejte limetovou šťávu a dužinu mučenky.
- Na povrch krému položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Dejte nejméně na hodinu do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na papír na pečení nakreslete kruh o průměru 25 cm a dejte ho na plech.
- V čisté suché míse vyšlehejte bílky se solí na pevný sníh. Přidejte po třetinách cukr a dále šlehejte, až se bude sníh pěkně lesknout a bude tužší. Do sněhu přidejte kukuřičný škrob, ocet a vanilku a jemně promíchejte. Pomocí lžíce přeneste sněhovou směs na pečicí papír, přičemž se snažte dodržet hranice vymezené nakresleným kruhem. Uhlaďte povrch.
- Dejte do předehřáté trouby a okamžitě snižte teplotu na 150 °C. Pečte 1 a 1/4 hodiny a poté troubu vypněte. Sněhový koláč nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
- Na náplň vyšlehejte šlehačku a pomalu do ní zamíchejte polovinu mučenkového krému.
- Upečenou Pavlovu sundejte z papíru na pečení a navršte na ni šlehačku smíchanou s mučenkovým krémem, poté zalijte samotným mučenkovým krémem a ozdobte dužinou mučenky a čerstvými jahodami.