Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pavlova s čerstvými jahodami a krémem z mučenky
Suroviny (6–8 porcí)
- vaječné bílky 6 ks
- špetka soli
- cukr krupice 375 g
- kukuřičný škrob nebo kukuřičná mouka 3 lžičky
- bílý vinný ocet 1,5 lžičky
- vanilkový extrakt 1 lžička
Mučenkový krém:
- mučenky 4 ks
- velké vejce 1 ks
- vaječné žloutky 2 ks
- Máslo 75 g
- cukr krupice 115 g + 1 lžíce
- čerstvá limetová šťáva 1 lžička
Náplň:
- smetana na šlehání 500 ml
- mučenky 5 ks
- přepůlené čerstvé jahody 300 g
Postup
- Začněte mučenkovým krémem. Dužinu a semínka mučenek dejte do kuchyňského robota. Ovoce zpracujte tak, aby se rozmělnila i semínka. Poté ho přeceďte přes cedník či síto do mísy. Do jiné misky dejte vejce a žloutky a vyšlehejte. Odstavte stranou. Na malé pánvi mezitím zahřívejte při nízké teplotě šťávu ze scezené mučenky, máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí.
- Třetinu máslové směsi smíchejte s vyšlehanými vejci a vraťte na pánev. Dále pomalu za stálého míchání vařte, až směs zhoustne. Nezahřívejte směs příliš, abyste nezískali míchaná vejce.
- Sejměte pánev ze sporáku a vmíchejte limetovou šťávu a dužinu mučenky.
- Na povrch krému položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Dejte nejméně na hodinu do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na papír na pečení nakreslete kruh o průměru 25 cm a dejte ho na plech.
- V čisté suché míse vyšlehejte bílky se solí na pevný sníh. Přidejte po třetinách cukr a dále šlehejte, až se bude sníh pěkně lesknout a bude tužší. Do sněhu přidejte kukuřičný škrob, ocet a vanilku a jemně promíchejte. Pomocí lžíce přeneste sněhovou směs na pečicí papír, přičemž se snažte dodržet hranice vymezené nakresleným kruhem. Uhlaďte povrch.
- Dejte do předehřáté trouby a okamžitě snižte teplotu na 150 °C. Pečte 1 a 1/4 hodiny a poté troubu vypněte. Sněhový koláč nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
- Na náplň vyšlehejte šlehačku a pomalu do ní zamíchejte polovinu mučenkového krému.
- Upečenou Pavlovu sundejte z papíru na pečení a navršte na ni šlehačku smíchanou s mučenkovým krémem, poté zalijte samotným mučenkovým krémem a ozdobte dužinou mučenky a čerstvými jahodami.
Vejce na sto způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.