reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Pařený kynutý knedlík germknödel
Autor: Miluji svůj život Pařený kynutý knedlík germknödel

Pařený kynutý knedlík germknödel

Hodnoceno: 1x
Germknödel neboli pařený kynutý knedlík plněný povidly, který se podává s vanilkovou omáčkou a zasypává mákem a cukrem. Je to klasické jídlo rakouské a bavorské kuchyně, které najdete na každé rakouské sjezdovce. Kdo z vás si ho tam už dopřál? :)
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. V rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné.
  2. Přidejte cukr a droždí, promíchejte, poprašte moukou a nechte nabobtnat.
  3. Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte kvásek, vejce a sůl, použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.
  4. Těsto přendejte do plastové mísy, přikryjte jej utěrkou a nechte 45–60 minut kynout.
  5. Poté těsto na pomoučené ploše vyválejte do pravidelného čtverce a rozdělte na 4 stejně velké čtverce.
  6. Do středu každého položte lžící povidel a zabalte je do knedlíků.
  7. Knedlíky položte spojem na pomoučenou plochu a nechte ještě kynout 15–20 minut.
  8. Poté přiveďte k varu ve větším hrnci vodu, položte do hrnce pařák na něj položte propíchaný pečicí papír (ten zabrání přilepení těsta).
  9. Knedlíky připravujte po dvou, ať se vám neslepí.
  10. Vložte je do hrnce na pařák vystlaný papírem, přikryjte poklicí, plamen stáhněte na vyšší střední stupeň a připravujte knedlík cca 10 minut.
  11. Měl by krásně nakynout a být na dotek pevný.
  12. V tuto chvíli jej můžete vyndat a zespodu propíchat vidličkou.
  13. Podávejte posypané cukrem a mákem spolu s vanilkovou omáčkou.
  14. Tu připravíte tak, že nejprve v rendlíku zahřejte smetanu na teplotu těla, tudíž 37 °C. Nemusíte nic měřit, stači, když ji kápnete na hřbet ruky a teplota bude odpovídat vaší ruce.
  15. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a přilijte třetinu smetany, opatrně metličkou zašlehejte.
  16. Zbylou smetanu přiveďte k varu. A poté do ní vlijte žloutkovou směs.
  17. Za stálého míchání zahřívejte smetanu se žloutkovou směsí, dokud nezhoustne na omáčku.
  18. Nakonec přidejte med a podávejte s knedlíkem.

Milluji
Kateřina Jašková

Blog Milluji je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.

Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)

reklama

Související témata: Sladké , Rakouská kuchyně

reklama