návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Pařený kynutý knedlík germknödel

4 porce
do 1,5 hodiny
Pařený kynutý knedlík germknödel
Pařený kynutý knedlík germknödel Autor: Miluji svůj život
Germknödel neboli pařený kynutý knedlík plněný povidly, který se podává s vanilkovou omáčkou a zasypává mákem a cukrem. Je to klasické jídlo rakouské a bavorské kuchyně, které najdete na každé rakouské sjezdovce. Kdo z vás si ho tam už dopřál? :)
Reklama
Reklama

Postup

  1. V rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné.
  2. Přidejte cukr a droždí, promíchejte, poprašte moukou a nechte nabobtnat.
  3. Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte kvásek, vejce a sůl, použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.
  4. Těsto přendejte do plastové mísy, přikryjte jej utěrkou a nechte 45–60 minut kynout.
  5. Poté těsto na pomoučené ploše vyválejte do pravidelného čtverce a rozdělte na 4 stejně velké čtverce.
  6. Do středu každého položte lžící povidel a zabalte je do knedlíků.
  7. Knedlíky položte spojem na pomoučenou plochu a nechte ještě kynout 15–20 minut.
  8. Poté přiveďte k varu ve větším hrnci vodu, položte do hrnce pařák na něj položte propíchaný pečicí papír (ten zabrání přilepení těsta).
  9. Knedlíky připravujte po dvou, ať se vám neslepí.
  10. Vložte je do hrnce na pařák vystlaný papírem, přikryjte poklicí, plamen stáhněte na vyšší střední stupeň a připravujte knedlík cca 10 minut.
  11. Měl by krásně nakynout a být na dotek pevný.
  12. V tuto chvíli jej můžete vyndat a zespodu propíchat vidličkou.
  13. Podávejte posypané cukrem a mákem spolu s vanilkovou omáčkou.
  14. Tu připravíte tak, že nejprve v rendlíku zahřejte smetanu na teplotu těla, tudíž 37 °C. Nemusíte nic měřit, stači, když ji kápnete na hřbet ruky a teplota bude odpovídat vaší ruce.
  15. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a přilijte třetinu smetany, opatrně metličkou zašlehejte.
  16. Zbylou smetanu přiveďte k varu. A poté do ní vlijte žloutkovou směs.
  17. Za stálého míchání zahřívejte smetanu se žloutkovou směsí, dokud nezhoustne na omáčku.
  18. Nakonec přidejte med a podávejte s knedlíkem.
Reklama

Miluji svůj život
Kateřina Jašková

Blog Miluji svůj život je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.

Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)

Související témata: Sladké , Rakouská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama