Knedlík
- hladká mouka 170 g
- plnotučné mléko (bio ) 60 g
- droždí (čerstvé ) 7 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- vejce (bio ) 1 ks
- švestková povidla 4 lžíce
- mletý mák
- moučkový cukr
- sůl špetka
Omáčka
- žloutek 6 ks
- vanilkový cukr 60 g
- med 1 lžíce
- smetana ke šlehání 1 l
Postup přípravy
- V rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné.
- Přidejte cukr a droždí, promíchejte, poprašte moukou a nechte nabobtnat.
- Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte kvásek, vejce a sůl, použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.
- Těsto přendejte do plastové mísy, přikryjte jej utěrkou a nechte 45–60 minut kynout.
- Poté těsto na pomoučené ploše vyválejte do pravidelného čtverce a rozdělte na 4 stejně velké čtverce.
- Do středu každého položte lžící povidel a zabalte je do knedlíků.
- Knedlíky položte spojem na pomoučenou plochu a nechte ještě kynout 15–20 minut.
- Poté přiveďte k varu ve větším hrnci vodu, položte do hrnce pařák na něj položte propíchaný pečicí papír (ten zabrání přilepení těsta).
- Knedlíky připravujte po dvou, ať se vám neslepí.
- Vložte je do hrnce na pařák vystlaný papírem, přikryjte poklicí, plamen stáhněte na vyšší střední stupeň a připravujte knedlík cca 10 minut.
- Měl by krásně nakynout a být na dotek pevný.
- V tuto chvíli jej můžete vyndat a zespodu propíchat vidličkou.
- Podávejte posypané cukrem a mákem spolu s vanilkovou omáčkou.
- Tu připravíte tak, že nejprve v rendlíku zahřejte smetanu na teplotu těla, tudíž 37 °C. Nemusíte nic měřit, stači, když ji kápnete na hřbet ruky a teplota bude odpovídat vaší ruce.
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a přilijte třetinu smetany, opatrně metličkou zašlehejte.
- Zbylou smetanu přiveďte k varu. A poté do ní vlijte žloutkovou směs.
- Za stálého míchání zahřívejte smetanu se žloutkovou směsí, dokud nezhoustne na omáčku.
- Nakonec přidejte med a podávejte s knedlíkem.