Palak paneer - domácí kozí panýr se špenátem
Zdroj: se souhlasem Bon Lait
Palak paneer - domácí kozí panýr se špenátem
Zdroj:
se souhlasem Bon Lait
Znáte paneer? Tento tradiční sýr pocházející z Indie by se vám mohl opravdu zamlouvat! Vyrábět se může z kravského nebo buvolího mléka, ale my tu máme tentokrát variaci s kozím mlékem. K tomu omáčka z kozího jogurtu, špenátu, hromady česneku a voňavé kurkumy? No zkrátka sen!
Postup přípravy
-
Paneer: Do horké vody přidejte 2 lžíce limetové šťávy a odložte stranou. V silnostěnném hrnci začněte zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumte plamen a pomalu nalévejte vodu s limetou.
-
Začne se nám oddělovat syrovátka od sýřeniny a vzniknou malé hrudky. Vařte zvolna, zvolna také promíchávejte asi 7 minut, až se začnou tvořit hrudky o velikosti zhruba 1 cm. Odstavte.
-
Do cedníku vložte plátýnko nebo tenkou utěrku a sýr přes něj spolu s tekutinou slijte. Sýr řádně vymačkejte (pozor je horký). Na to, aby vznikl tvrdý sýr paneer, jej budete muset zatěžkat tak, jak je v utěrce v cedníku.
-
Můžete na něj například položit litinovou pánvičku, a nechte ho odkapávat nad hrncem alespoň 1 hodinu. Po hodině ho vyndejte z utěrky, ve které máte ztvrdlou vykapanou placku sýra.
-
Tu nakrájejte na menší kostičky, dejte do misky, přidejte koření na marinování a nechte odležet, stačí i chvilička, ale čím déle, tím lépe.
-
Omáčka s paneerem: V pánvi na 1 lžíci ghí orestujte dozlatova a křupava kostičky paneeru. Dejte stranou.
-
Na stejné pánvi orestujte se zbytkem ghí špenát, přidejte postupně všechno koření a česnek.
-
Promíchejte a restujte, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak 5 minut.
-
Nakonec vmíchejte 2 lžíce bílého jogurtu. Ochuťte šťávou z limety a dosolte.
-
Opatrně vmíchejte opečený paneer a máte hotovo. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan.
Palak paneer - domácí kozí panýr se špenátem 2
Zdroj: se souhlasem Bon Lait
Palak paneer - domácí kozí panýr se špenátem 2
Zdroj:
se souhlasem Bon Lait