Paneer sýr
- kozí mléko (čerstvé,např. Bon Lait) 1 l
- voda (horká ) 70 ml
- limetková šťáva 2 lžíce
Na omáčku
- listový špenát (čerstvý nebo mražený) 400 g
- přepuštěné máslo (ghí) 1 lžíce
- římský kmín (celý ) 1 lžička
- chilli 1/4 lžičky
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- česnek 4 stroužky
- bílý jogurt (kozí,např. Bon Lait) 2 lžíce
- limetková šťáva z 1/2 limety
- sůl
Postup přípravy
- Paneer: Do horké vody přidejte 2 lžíce limetové šťávy a odložte stranou. V silnostěnném hrnci začněte zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumte plamen a pomalu nalévejte vodu s limetou.
- Začne se nám oddělovat syrovátka od sýřeniny a vzniknou malé hrudky. Vařte zvolna, zvolna také promíchávejte asi 7 minut, až se začnou tvořit hrudky o velikosti zhruba 1 cm. Odstavte.
- Do cedníku vložte plátýnko nebo tenkou utěrku a sýr přes něj spolu s tekutinou slijte. Sýr řádně vymačkejte (pozor je horký). Na to, aby vznikl tvrdý sýr paneer, jej budete muset zatěžkat tak, jak je v utěrce v cedníku.
- Můžete na něj například položit litinovou pánvičku, a nechte ho odkapávat nad hrncem alespoň 1 hodinu. Po hodině ho vyndejte z utěrky, ve které máte ztvrdlou vykapanou placku sýra.
- Tu nakrájejte na menší kostičky, dejte do misky, přidejte koření na marinování a nechte odležet, stačí i chvilička, ale čím déle, tím lépe.
- Omáčka s paneerem: V pánvi na 1 lžíci ghí orestujte dozlatova a křupava kostičky paneeru. Dejte stranou.
- Na stejné pánvi orestujte se zbytkem ghí špenát, přidejte postupně všechno koření a česnek.
- Promíchejte a restujte, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak 5 minut.
- Nakonec vmíchejte 2 lžíce bílého jogurtu. Ochuťte šťávou z limety a dosolte.
- Opatrně vmíchejte opečený paneer a máte hotovo. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan.
Palak paneer - domácí kozí panýr se špenátem 2 Zdroj: se souhlasem Bon Lait