Těsto
- hladká mouka 1 hrnek
- polohrubá mouka 1 hrnek
- moučkový cukr 3/4 hrnku
- vanilkový cukr 1 sáček
- Mléko 1 hrnek
- Olej 3/4 hrnku
- Vejce 1 ks
- prášek do pěciva 1/2 sáčku
- čerstvé jahody, třešně nebo jiné ovoce 500 g
Drobenka
- polohrubá mouka 3/4 hrnku
- moučkový cukr 1/2 hrnku
- Máslo 70 g
- mandlové lupínky 100 g
Článek
25+ neodolatelných receptů na koláče a dezerty s křupavou drobenkou
K létu patří voňavé ovocné koláče a určitě se shodneme, že ty nejlepší z nejlepších korunuje křupavá drobenka vonící máslem. Drobenka ale korunuje i klasické koláčky nebo...
Postup přípravy
- Do misky dejte polohrubou mouku, moučkový cukr a máslo (je lepší, když máslo necháte předem chvilku mimo lednici, aby nebylo tak tuhé).
- Prsty vypracujte drobenku a odložte stranou, než ji budete potřebovat.
- Nejlépe v robotu smíchejte všechny ingredience na těsto kromě ovoce.
- Vypracujte hladké těsto, které nalijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a stěrkou rozprostřete do všech stran.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Omyté a nakrájené ovoce poklaďte na těsto.
- Drobenkou bohatě posypte celý koláč. Pečte přibližně 25 minut, dokud nezezlátne.