Suroviny
- celé kuře 1 ks
- máslo 1 lžíce
- anglická slanina 100 g
- brandy 50 ml
- kuřecí vývar 1 hrnek
- rozmarýn (čerstvý )
- tymián (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Proč dávat při pečení kuřete brandy? To je otázka za milion. Prostě proto, aby tentokrát bylo trochu jiné. A navíc, budete mít alibi, proč tu voňavou lahvinku zase po svátcích vytáhnout na světlo boží.
Článek
25 nejlepších receptů na kuře
Ne nadarmo vycházejí kuchařky kuře 100x jinak, kuřecí maso je chuťově velmi neutrální, takže se dá kombinovat s různými ingrediencemi, a navíc je jeho příprava jednoduchá...
Postup přípravy
- Kuře osolte a opepřete, nezapomeňte osolit i uvnitř. Potřete kuře brandy, vycpěte bylinkami a nechte ho asi hodinu odležet v chladu.
- Na pánvi opečte kostky slaniny a na závěr smažení zalijte trochou zbylého brandy.
- Po hodince opilé kuře přendejte na pekáč, ve kterém jste rozehřáli máslo. Nejprve dejte kuře prsíčky dolů! Zalijte ho zbylým brandy se slaninou a trochou kuřecího vývaru. Kuře duste asi hodinu v zakrytém pekáčku, až je měkké.
- Pak kuře obraťte prsy vzhůru, polijte výpekem a pečte dál, dokud krásně nezezlátne.
- Podávejte s pažitkovým bramborem nebo dušenou rýží.