návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Obrácený hruškový koláč

4–6 porce
do 1,5 hodiny
Obrácený hruškový koláč
Autor: Vůně francouzské kuchyně Obrácený hruškový koláč
Klasický koláč sester Tatinových se samozřejmě dělá z jablek a je úžasný, ale verze s hruškami je neodolatelně šťavnatá a voňavá a určitě stojí za zkoušku. Hrušky částečně nasáknou vůni badyánu a cukrovo-máslová směs, která se během pečení změní na máslový karamel, je prostě úžasná.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Odkrojte vršek jedné hrušky i se stopkou a dejte ho stranou. Hrušky oloupejte, podélně rozkrojte na poloviny a vyjměte jádřince. Hrušky vložte do velké mísy s citronovou šťávou a lehce je v ní promíchejte, aby nezhnědly.
  2. Dno litinové formy na obrácený koláč nebo ohnivzdorné pánve o průměru 24 cm rovnoměrně pokryjte máslem. Posypte cukrem tak, aby bylo máslo zcela pokryté, a rozložte na něj v pravidelných rozestupech hvězdičky badyánu. Kulatou stranou dolů teď rozložte na dno formy hrušky a doprostřed dejte uchovaný vršek hrušky stopkou dolů.
  3. Těsto rozválejte na velmi chladné, moukou poprášené pracovní ploše na placku asi 3 mm vysokou. Na 5 nebo 6 místech ji propíchněte vidličkou, pak ji volně naviňte na váleček a rozbalte přes hrušky, aby byly přikryté. Nůžkami odstřihněte přebývající těsto, aby zůstal 1–2cm okraj. Naplněnou formu dejte na 20 minut do ledničky.
  4. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Formu postavte na 5 minut přímo na vyšší plamen na sporáku, pak ho snižte na střední. Asi po 15 minutách nadzdvihněte okraj těsta a zkontrolujte, že se máslovo-cukrová směs hezky vaří. Jakmile se změní na jantarově zlatou a lesklou, přesuňte formu do trouby. Koláč pečte 10 minut, pak snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pečte ještě 20 minut. Vyndejte ho z trouby a nechte na teplém místě na prkýnku 2 minuty odpočívat.
  5. Rukama chráněnýma utěrkou přiložte ohnivzdorný mělký podávací talíř příslušné velikosti dnem vzhůru na formu. Rychle a zručně oboje obraťte a nezapomeňte si utěrkou chránit i předloktí, aby vás nepopálila unikajicí horká pára. Tak se těsto ocitne dole a hrušky nahoře. Je-li třeba, urovnejte hrušky a badyán vidličkou a koláč ihned podávejte.
Reklama

Obměna: Hrušky můžete nahradit nepříliš zralým mangem a množství másla a cukru pak snižte o třetinu. Jakmile mangový tatin vyklopíte, vyškrabejte na něj dužinu z mučenky se semínky, čímž lahodnou chuť manga ještě zdůrazníte.

Obrácený hruškový koláč  Foto:

Obrácený hruškový koláč, foto: Vůně francouzské kuchyně

VŮNĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

Vůně francouzské kuchyně Foto:

Michel Roux

Jen málokdy se na pultech knihkupectví objeví kniha, která je nejen kuchařkou, ale i oslavou rodné země a jejích výjimečných produktů.

Držitel tří michelinských hvězdiček, šéfkuchař a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a The Waterside Inn tak činí prostřednictvím rovné stovky receptů, které tvoří samotnou esenci francouzské kuchyně. „Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.

Tradiční a do detailu propracované recepty na jednoduchá i vznešená jídla, doprovázená úchvatnými fotografiemi, podrobné postupy klasických technik a krásné příběhy o původu jednotlivých receptů to dokazují a činí z této publikace okouzlující čtení. A samozřejmě i skvělou praktickou příručku, až se budete chtít ponořit do tajemství a vůní kuchyně la belle France.

Vydalo nakladatelství Ikar.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama