Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty
Suroviny (4 porce)
- udon nudle 250 g
- sušená rajčata 70 g
- větší cibule 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- Chilli paprička 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- očištěná hlíva ústřičná 400 g
- Sezamový olej 4 lžíce
- perníkové koření nebo koření pěti vůní 1/2 lžičky
- sójová omáčka tamari 5 lžic
- tmavý třtinový cukr 1 lžíce
- drcená konzervovaná rajčata 250 g
- jarní cibulka 1 ks
- sezamová semínka pražená 1 lžíce
- Sůl
Postup
- Nudle vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 12 minut. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Sušená rajčata zalijte v misce 200 ml horké vody.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, celer nakrájejte na plátky, chilli papričku nadrobno, česnek na plátky a hlívu na kousky (použijte jen klobouk houby).
- Ve větší pánvi (nejlépe ve woku) rozpalte olej a opékejte na něm 2 minuty cibuli. Přisypte celer, opečte dozlatova, přidejte chilli papričku, česnek a hlívu, restujte 2–3 minuty a vmíchejte perníkové koření.
- Zalijte vodou ze sušených rajčat, sójovou omáčkou, přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata, cukr a krátce povařte. Vlijte drcená rajčata, povařte je 5 minut, vmíchejte uvařené nudle a nasekanou jarní cibulku. Ozdobte sezamovými semínky.
Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty; foto: Zeleninová kuchařka
Zeleninová kuchařka
Z farmy přímo na váš stůl
Petr Klíma
Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.
Vydává Smart Press.