Suroviny
- nudle (udon ) 250 g
- sušená rajčata 70 g
- cibule (větší ) 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- chilli papričky 1 ks
- česnek 3 stroužky
- hlíva ústřičná (očištěná ) 400 g
- sezamový olej 4 lžíce
- perníkové koření ( nebo koření pěti vůní) 1/2 lžičky
- sójová omáčka (tamari) 5 lžic
- třtinový cukr (tmavý ) 1 lžíce
- drcená rajčata (konzervovaná ) 250 g
- sezamová semínka (pražená) 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Nudle vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 12 minut. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Sušená rajčata zalijte v misce 200 ml horké vody.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, celer nakrájejte na plátky, chilli papričku nadrobno, česnek na plátky a hlívu na kousky (použijte jen klobouk houby).
- Ve větší pánvi (nejlépe ve woku) rozpalte olej a opékejte na něm 2 minuty cibuli. Přisypte celer, opečte dozlatova, přidejte chilli papričku, česnek a hlívu, restujte 2–3 minuty a vmíchejte perníkové koření.
- Zalijte vodou ze sušených rajčat, sójovou omáčkou, přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata, cukr a krátce povařte. Vlijte drcená rajčata, povařte je 5 minut, vmíchejte uvařené nudle a nasekanou jarní cibulku. Ozdobte sezamovými semínky.