Suroviny
- uvařená jasmínová rýže cca 800 g
- kuřecí prsa cca 250 g
- Vejce 6 ks
- Česnek 3 střední stroužky
- nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- střední červená cibule nebo šalotka 1 ks
- jarní cibulka 3 větší ks
- chilli směs Sambal Olek 1 lžíce
- sladká sójová omáčka Ketjap Manis 2 lžíce
- ústřicová omáčka 1 lžíce
- Sójová omáčka 1 lžíce
- slunečnicový nebo rýžový olej podle potřeby
- čerstvý koriandr
- sůl, čerstvě mletý pepř
Článek
Za jídlem do Malajsie
Vietnamská nebo thajská kuchyně se už v Česku celkem zabydlely a polévka pho už se alespoň v Praze stává skoro klasikou. Co ale takové Char Koay Teow, Ais Kacang nebo...
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve je potřeba si uvařit rýži. Pokud budete mít čerstvě uvařenou (nevyužijete zbylou např. z předešlého dne), tak je dobrý ji nechat úplně vychladnout, aby šla hezky od sebe.
- Ve woku si rozehřejte olej a osmahněte na něm kuřecí maso. Dejte stranou do mističky, do woku dejte zase trochu oleje, v mističce rozšlehejte dvě vajíčka a vlijte do woku.
- V rychlosti vajíčka osmahněte a rozdělte je vařečkou na co nejmenší kousky a opět dejte mimo pánev do mističky. Pak zase do woku dejte trošku oleje a na ten hoďte najemno nakrájenou cibuli.
- Když trošku změkne, přidejte i polovinu nasekané jarní cibulky, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Chvilku nechte rozvonět a přidejte lžíci sambalu. Ten přidávejte podle toho, jak moc máte rádi pálivé jídlo. Je celkem dost ostrý, takže radši dejte na začátek míň a pak případně přimíchejte další na závěr, když budete dochucovat.
- Na tuto směs přidejte rýži a pořádně všechno promíchejte. Všechno nechte chvíli osmažit a pak přidejte připravené kuřecí maso, vejce, sladkou sójovku Ketjap Manis, ústřicovou omáčku a klasickou sójovku.
- Vše pořádně promíchejte a ochutnejte. Podle potřeby přidejte ještě trošku sladké sójovky (doslazení) nebo normální a ústřicové omáčky (dosolení). Pokud je směs málo pálivá, přidejte ještě sambal. Na závěr do směsi zamíchejte ještě zbytek jarní cibulky a odstavte z plotny. Směs by neměla být suchá.
- K tomuto pokrmu v Malajsii nejčastěji dostanete nahoru ještě volské oko, takže pokud máte chuť, rozhodně doporučujeme. Na závěr posypejte ještě jarní cibulkou a čerstvým koriandrem.