Suroviny
- Sedlčanský Hermelín pikantní 2 ks
- na tenko nakrájená kolečka Vysočiny 50 g
- nakládaný celer 100 g
- jarní cibulka 2 ks
- Chilli paprička 1 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- beraní rohy – čerstvé nebo předem naložené 3 ks
- Sůl 1 lžička
- celý pepř 4 barev 1 lžička kuliček
- Řepkový olej 150 ml
Postup přípravy
- Hermelíny podélně překrojte a z obou stran jen potřete rajským protlakem, poté přidejte několik koleček salámu a zaklapněte. Nechte chvíli odpočívat při pokojové teplotě.
- Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na silnější proužky. Chilli papričku opravdu najemno a pozor na oči! Pokud použijete čerstvý celer, také jej očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nakládaný celer sceďte z láku, ale nechte i trochu šťávy v něm.
- Do předem očištěné sklenice začněte postupně vkládat ingredience. Nejdříve nastrouhaný celer spolu s jarní cibulkou, poté odpočatý sýr, beraní roh a chilli papričku. Prosolujte a opepřete.
- Jakmile je sklenice plná, ne úplně po okraj, zalijte řepkovým olejem, který je právě pro Horácko jako takové nejvyužívanějším, díky řepce olejné, která se zde hojně pěstuje.
- Sklenice řádně zaklapněte, nechte 2–3 dny uležet a konzumujte. Tento pálivě a až aromaticky naložený horácký Vysočan nejvíc koštuje na pořádném krajíci chleba potřeném vrstvou domácího másla a pro fajnšmejkry se sklenicí podmáslí k tomu na vyvážení pikantnější chutě.