Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nadýchaný větrníkový dort s karamelovým krémem a polevou
Milujete větrníky? A co třeba takový větrníkový dort! Splněný sen každého fanouška klasických moučníků, který podle dnešního receptu zvládnete naprosto hravě. Při kombinaci karamelu a jahod máte jistotu, že si pochutnáte.
do 2 hodin
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Těsto:
- voda 160 ml
- olej 60 ml
- hladká mouka 120 g
- špetka soli
- vejce 3 ks
Krém:
- vanilkový pudink 1 ks
- mléko 300 ml
- karamelové salko 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- máslo 100 g
Šlehačka:
- smetana ke šlehání 200 ml
- moučkový cukr 3 lžíce
Poleva:
- karamelové salko 2 lžíce
- mléko 3 lžíce
Na ozdobení:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na odpalované těsto nalijte do hrnce vodu spolu s olejem a přiveďte k varu.
- Potom naráz vsypte mouku se solí a vařečkou míchejte na mírném ohni do té doby, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.
- Těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj zašlehejte jedno vejce po druhém, tedy vždy, když se vejce úplně spojí s těstem, přidejte teprve další.
- Těsto potom pomocí cukrářského sáčku a zdobicí špičky nastříkejte v několika vrstvách na plech s pečicím papírem do kruhu o průměru cca 12 cm do takové kupičky.
- Troubu si předehřejte na 200 °C, těsto postříkejte lehce vodou a dejte ho péct asi na 40 minut dozlatova.
- A tady pozor, troubu během pečení neotvírejte, těsto se nafoukne do šířky i výšky a spadlo by.
- Na krém promíchejte mléko s vanilkovým pudinkem, salkem a cukrem a pozvolna přiveďte za stálého míchání k varu.
- Jakmile pudink zhoustne, odstavte ho z plotny a nechte vychladnout. Do pudinku potom zašlehejte máslo pokojové teploty, aby vznikl hladký krém.
- Smetanu ušlehejte společně s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky.
- Vychladlý korpus prořízněte a na dno navrstvěte karamelovo-pudinkový krém.
- Na něj přidejte šlehačku a navrch potom poloviny jahod. Navrch přiložte druhou část korpusu.
- Na polevu na plotně rozpusťte za stálého míchání salko s mlékem. Jakmile poleva trochu zchladne, nalijte ji a pomocí mašlovačky rozetřete navrch dortu.
- Dort nechte nakonec vychladit v lednici.
S vášní pro jídlo
S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.
Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.
Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světapřipravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!