Tereza Pánková ,
S vášní pro jídlo

Nadýchaný větrníkový dort s karamelovým krémem a polevou

Moje hodnocení
5x

Milujete větrníky? A co třeba takový větrníkový dort! Splněný sen každého fanouška klasických moučníků, který podle dnešního receptu zvládnete naprosto hravě. Při kombinaci karamelu a jahod máte jistotu, že si pochutnáte.

6 porcí
60 minut
česká

Těsto

Krém

  • vanilkový pudink 1 ks
  • mléko 300 ml
  • karamelové salko 2 lžíce
  • cukr 1 lžíce
  • máslo 100 g

Šlehačka

Poleva

  • karamelové salko 2 lžíce
  • mléko 3 lžíce

Na ozdobení

Postup přípravy

  1. Na odpalované těsto nalijte do hrnce vodu spolu s olejem a přiveďte k varu.
  2. Potom naráz vsypte mouku se solí a vařečkou míchejte na mírném ohni do té doby, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.
  3. Těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj zašlehejte jedno vejce po druhém, tedy vždy, když se vejce úplně spojí s těstem, přidejte teprve další.
  4. Těsto potom pomocí cukrářského sáčku a zdobicí špičky nastříkejte v několika vrstvách na plech s pečicím papírem do kruhu o průměru cca 12 cm do takové kupičky.
  5. Troubu si předehřejte na 200 °C, těsto postříkejte lehce vodou a dejte ho péct asi na 40 minut dozlatova.
  6. A tady pozor, troubu během pečení neotvírejte, těsto se nafoukne do šířky i výšky a spadlo by.
  7. Na krém promíchejte mléko s vanilkovým pudinkem, salkem a cukrem a pozvolna přiveďte za stálého míchání k varu.
  8. Jakmile pudink zhoustne, odstavte ho z plotny a nechte vychladnout. Do pudinku potom zašlehejte máslo pokojové teploty, aby vznikl hladký krém.
  9. Smetanu ušlehejte společně s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky.
  10. Vychladlý korpus prořízněte a na dno navrstvěte karamelovo-pudinkový krém.
  11. Na něj přidejte šlehačku a navrch potom poloviny jahod. Navrch přiložte druhou část korpusu.
  12. Na polevu na plotně rozpusťte za stálého míchání salko s mlékem. Jakmile poleva trochu zchladne, nalijte ji a pomocí mašlovačky rozetřete navrch dortu.
  13. Dort nechte nakonec vychladit v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S vášní pro jídlo

Kaya Kounová Roubíčková S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světapřipravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!


Přečtěte si také

Recepty