Mandlový koláč s bílou čokoládou a pomerančovou omáčkou

Moje hodnocení
7x

Neuvěřitelně lahodná kombinace bezmoučného koláče z bílé čokolády s rafinovanou svěží omáčkou z pomerančů je prostě úchvatná.

8 porcí
60 minut

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 25 cm vymažte tukem a vyložte papírem na pečení.
  2. Čokoládu nasekejte a máslo nakrájejte na kousky, obojí dejte do ohnivzdorné misky a postavte ji na kastrol s mírně vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Za občasného promíchání nechte máslo i čokoládu rozpustit.
  3. Směs přesuňte do mísy a po jednom do ní vmíchejte žloutky, až budou všechny zapracované. Pak vmíchejte mandlovou mouku, vanilku, kandovanou kůru a likér a promíchejte dohladka. Nechte stranou.
  4. Bílky se solí vyšlehejte elektrickými metlami do polotuha. Zašlehejte ztužovač a po jedné lžíci zašlehávejte cukr, až bude všechen zapracovaný, šlehejte při vysoké rychlosti asi 5 minut, až vznikne lesklý tuhý sníh.
  5. Sníh zlehka a ve dvou dávkách zatřete k čokoládové směsi, až získáte hladké těstíčko. Vlijte ho do formy, vložte do trouby a pečte 1 hodinu (pokud povrch příliš rychle hnědne, volně ho zakryjte alobalem, až těsto zpevní a po vpichu špejle na ní ulpí jen pár vlhčích drobků. Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout.
  6. Mezitím svařte v kastrůlku likér, pomerančovou kůru a šťávu, sirup a špetku soli při střední teplotě, pak nechte bez míchání 10 minut zlehka vařit, až vznikne hustá, zlatá sirupovitá směs. Nechte ji stranou vychladnout.
  7. Vychladlý koláč vyklopte, přesuňte na podávací talíř, posypte mandlovými lupínky a před podáváním zakapejte sirupem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty