Mandlový koláč s bílou čokoládou a pomerančovou omáčkou
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Mandlový koláč s bílou čokoládou a pomerančovou omáčkou
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 25 cm vymažte tukem a vyložte papírem na pečení.
-
Čokoládu nasekejte a máslo nakrájejte na kousky, obojí dejte do ohnivzdorné misky a postavte ji na kastrol s mírně vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Za občasného promíchání nechte máslo i čokoládu rozpustit.
-
Směs přesuňte do mísy a po jednom do ní vmíchejte žloutky, až budou všechny zapracované. Pak vmíchejte mandlovou mouku, vanilku, kandovanou kůru a likér a promíchejte dohladka. Nechte stranou.
-
Bílky se solí vyšlehejte elektrickými metlami do polotuha. Zašlehejte ztužovač a po jedné lžíci zašlehávejte cukr, až bude všechen zapracovaný, šlehejte při vysoké rychlosti asi 5 minut, až vznikne lesklý tuhý sníh.
-
Sníh zlehka a ve dvou dávkách zatřete k čokoládové směsi, až získáte hladké těstíčko. Vlijte ho do formy, vložte do trouby a pečte 1 hodinu (pokud povrch příliš rychle hnědne, volně ho zakryjte alobalem, až těsto zpevní a po vpichu špejle na ní ulpí jen pár vlhčích drobků. Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout.
-
Mezitím svařte v kastrůlku likér, pomerančovou kůru a šťávu, sirup a špetku soli při střední teplotě, pak nechte bez míchání 10 minut zlehka vařit, až vznikne hustá, zlatá sirupovitá směs. Nechte ji stranou vychladnout.
-
Vychladlý koláč vyklopte, přesuňte na podávací talíř, posypte mandlovými lupínky a před podáváním zakapejte sirupem.
Mandlový koláč s bílou čokoládou a pomerančovou omáčkou
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Mandlový koláč s bílou čokoládou a pomerančovou omáčkou
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD