Těsto na korpus
- hladká mouka 200 g
- moučkový cukr 70 g
- máslo (změklé nebo Hera) 125 g
- žloutek 1 ks
- vanilkový cukr 1 ks
- citronová kůra (z biocitronu)
Těsto na piškot do malinových kopečků
- vejce 150 g (asi 3 ks)
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 115 g
- kakao 30 g
- máslo (změklé ) 37 g
Malinová pěna
- želatina 5 plátků
- zakysaná smetana 100 g
- smetana ke šlehání 375 g
- malinová pasta (na ochucení)
Zrcadlová poleva
- bílá čokoláda 175 g
- voda 75 g
- cukr krupice 150 g
- kondenzované mléko 100 g
- želatina (prášková ) 9,5 g
- barvivo (gelová barva růžová)
Na dohotovení
- malinový džem
- bonbony (HARIBO Berries)
- olej (na vymazání silikonové formy) trocha
- pečicí papír (pečicí podložky a papír)
Paní Lenka přihlásila svůj recept do třetího kola kategorie dospělý a dítě ve věku 5–8 let rodinné soutěže Haribo Malý cukrář. Se svým malým pomocníkem připravili dezert, ze kterého se sbíhají sliny. Pokud vás zajímají i další soutěžní příspěvky a inspirativní recepty, podívejte se na www.haribomalycukrar.cz.
Postup přípravy
- Těsto na Hariboletky: Uvedené suroviny umíchejte v hladké těsto a nechte v lednici chvíli odležet (ztuhnout). Poté dejte do kulatých formiček a pečte zhruba na 170–180 stupňů. Nechte vychladnout.
- Těsto na piškot do malinových „kopečků“: Vejce a cukr zahřejte na vodní lázni a poté šlehejte do bílé pěny. Pak opatrně přimíchejte mouku a kakao a nakonec směs smíchejte s rozpuštěným máslem. Pečte jako roládový plát v předehřáté troubě na cca 180–190 stupňů zhruba 15 minut. Z upečeného plátu pak vykrájejte kolečka, která budete později vkládat do malinové pěny.
- Malinová pěna: Do trošky vody dejte nabobtnat želatinu. Mezitím vyšlehejte šlehačku, do které opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a vše ochuťte malinovou pastou a cukrem. Želatinu vymačkejte a dejte v kastrůlku rozpustit (ale pozor, nevařit). Do rozpuštěné želatiny zamíchejte pár lžiček směsi šlehačky a zakysané smetany a vzniklou kašičku poté vlijte zpět a umíchejte v hladkou hmotu.
- Tuto malinovou hmotu dávejte do silikonové formy ve tvaru kopečků, kterou ještě předem lehce vytřete olejem. Zhruba do poloviny dejte pěnu, vložte piškotové kolečko a dovršte pěnou až po vrch. Zarovnejte, uhlaďte a dejte do mrazáku ztuhnout.
- Zrcadlová poleva: Namočte želatinu do vody. Smíchejte vodu, cukr a kondenzované mléko a společně zahřejte. Přidejte želatinu, kterou rozpusťte a velmi krátce (asi 1 minutu) provařte. Horkou směs přeceďte na bílou čokoládu a nechte rozpustit. Poté ponorným mixerem promíchejte a dobarvěte.
- Složení Hariboletky: Korpus Hariboletky naplňte ve středu malinovou marmeládou a kolem dokola dejte část malinové pěny. Dejte do lednice zatuhnout.
- Z mrazáku vytáhněte kopečky se zmrzlou pěnou, které polévejte napůl vychladlou zrcadlovou polevou. Ty pak pokládejte na Hariboletky. Dezert nakonec ozdobte ovocnými bonbony HARIBO Berries.