Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Malinové Hariboletky
Rodinná soutěž Haribo Malý cukrář už zná všechny své finalisty. Jedním z receptů, který se probojoval až do velkého finále, které proběhne již tento víkend, je i recept na Malinové Hariboletky od paní Lenky a jejího malého pomocníka ze Sokolnice. Zkuste si tento originální dezert, který vypadá jako od opravdového profesionála, připravit doma také.
nad 2 hodiny
6–8 porcí
Paní Lenka přihlásila svůj recept do třetího kola kategorie dospělý a dítě ve věku 5–8 let rodinné soutěže Haribo Malý cukrář. Se svým malým pomocníkem připravili dezert, ze kterého se sbíhají sliny. Pokud vás zajímají i další soutěžní příspěvky a inspirativní recepty, podívejte se na www.haribomalycukrar.cz.
Suroviny (6–8 porcí)
Těsto na korpus:
- hladká mouka 200 g
- cukr moučka 70 g
- změklé máslo nebo Hera 125 g
- žloutek 1 ks
- vanilkový cukr 1 ks
- citronová kůra z biocitronu
Těsto na piškot do malinových kopečků:
- vejce 150 g (asi 3 ks)
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 115 g
- kakao 30 g
- změklé máslo 37 g
Malinová pěna:
- želatina 5 plátků
- zakysaná smetana 100 g
- smetana ke šlehání 375 g
- malinová pasta na ochucení
Zrcadlová poleva:
- bílá čokoláda 175 g
- voda 75 g
- cukr krupice 150 g
- kondenzované mléko 100 g
- prášková želatina 9,5 g
- gelová barva růžová
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Těsto na Hariboletky: Uvedené suroviny umíchejte v hladké těsto a nechte v lednici chvíli odležet (ztuhnout). Poté dejte do kulatých formiček a pečte zhruba na 170–180 stupňů. Nechte vychladnout.
- Těsto na piškot do malinových „kopečků“: Vejce a cukr zahřejte na vodní lázni a poté šlehejte do bílé pěny. Pak opatrně přimíchejte mouku a kakao a nakonec směs smíchejte s rozpuštěným máslem. Pečte jako roládový plát v předehřáté troubě na cca 180–190 stupňů zhruba 15 minut. Z upečeného plátu pak vykrájejte kolečka, která budete později vkládat do malinové pěny.
- Malinová pěna: Do trošky vody dejte nabobtnat želatinu. Mezitím vyšlehejte šlehačku, do které opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a vše ochuťte malinovou pastou a cukrem. Želatinu vymačkejte a dejte v kastrůlku rozpustit (ale pozor, nevařit). Do rozpuštěné želatiny zamíchejte pár lžiček směsi šlehačky a zakysané smetany a vzniklou kašičku poté vlijte zpět a umíchejte v hladkou hmotu.
- Tuto malinovou hmotu dávejte do silikonové formy ve tvaru kopečků, kterou ještě předem lehce vytřete olejem. Zhruba do poloviny dejte pěnu, vložte piškotové kolečko a dovršte pěnou až po vrch. Zarovnejte, uhlaďte a dejte do mrazáku ztuhnout.
- Zrcadlová poleva: Namočte želatinu do vody. Smíchejte vodu, cukr a kondenzované mléko a společně zahřejte. Přidejte želatinu, kterou rozpusťte a velmi krátce (asi 1 minutu) provařte. Horkou směs přeceďte na bílou čokoládu a nechte rozpustit. Poté ponorným mixerem promíchejte a dobarvěte.
- Složení Hariboletky: Korpus Hariboletky naplňte ve středu malinovou marmeládou a kolem dokola dejte část malinové pěny. Dejte do lednice zatuhnout.
- Z mrazáku vytáhněte kopečky se zmrzlou pěnou, které polévejte napůl vychladlou zrcadlovou polevou. Ty pak pokládejte na Hariboletky. Dezert nakonec ozdobte ovocnými bonbony HARIBO Berries.