Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makový koláč se švestkami a tvarohem
Když mísu vypláchnete horkou vodou a utřete, začne pak droždí s cukrem v teplé nahřáté míse okamžitě kynout. A pak už vám to půjde úplně jednoduše a za chvíli máte tento lahodný koláč na stole.
do 1,5 hodiny
2 koláče porce
Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Suroviny (2 koláče porce)
- droždí 1/2 kostky
- Mléko 125 ml
- cukr moučka 1 lžíce
- Žloutek 1 ks
- hladká mouka 125 g
- polohrubá mouka 125 g
- rozpuštěné máslo 50 g
- Sůl 1 špetka
- kapka rumu
Na náplň:
- mletý mák 200 g
- Mléko 500 ml
- cukr krupice 100 g
- Rum 2 lžičky
- měkký tvaroh 250 g
- Vejce 1 ks
- cukr moučka 2 lžíce
- svěstky 1 kg
- švestková povidla 5 lžic
- mandle 20 ks
Na drobenku:
- cukr krupice 80 g
- hrubá mouka 80 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Droždí rozdrobte do suché zadělávací mísy, přisypte cukr, promíchejte a zalijte vlahým mlékem, ne studeným z lednice. Znovu zamíchejte, přikryjte čistou utěrkou a mísu postavte na teplé místo. Nechte stát, dokud droždí nezpění – nevyběhne tzv. kvásek, trvá to asi 15 minut.
- V kastrůlku rozehřejte máslo do těsta a nechte zchladnout. Zpracujte prsty a užmoulejte v míse změklé máslo, cukr a mouku na sypkou drobenku. Odložte stranou.
- K vykynutému kvásku přidejte žloutek, máslo, rum, hladkou mouku, sůl (můžete ji prosít) a zpracujte vařečkou. Pak postupně přisypávejte polohrubou mouku a vypracujte vařečkou nebo rukama hladké , pružné a nelepivé těsto. Poprašte ho hladkou moukou a nechte v míse přikryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem – podle teploty v místnosti to trvá hodinu až dvě.
- Mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem, vmíchejte krupicový cukr a přiveďte k varu. Občas zamíchejte a 5 minut povařte. Vmíchejte rum, vypněte a nechte asi 15 minut stát (nebo než budete mít připravený koláč) – mák ještě nabobtná a zhoustne.
- Švestky rozpulte a vypeckujte, tvaroh prošlehejte metličkou s vejcem a moučkovým cukrem.
- Rozpalte troubu na 180 stupňů.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na poloviny. Z každé vyválejte bochánek a ten rozválejte válečkem na kolo o průměru 33–35 cm nebo na velikost plechu. Mělo by být o něco větší, než je forma, a musí být tenké – 2–3 mm. Dva plechy nebo dvě koláčové formy vytřete máslem (plech ještě vyložte pečicím papírem) a přeneste do nich těsto. Rádýlkem seřízněte přečnívající okraje na výšku asi 1 cm a koláče naplňte, těsto ve formě se už nenechává kynout.
- Na těsto rozdělte makovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Koláč ozdobte švestkami – řezem nahoru, lžící nebo zdobícím sáčkem ozdobte tvarohem a pak povidly, posypte drobenkou a nakonec mandlemi. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.
- Prima tip: V horkovzdušné troubě můžete péct oba koláče najednou. Pokud chcete upéct jen jeden koláč, druhou polovinu uložte až dva dny v chladničce nebo těsto zabalte a zamrazte a použijte jindy. V tom případě si připravte jen poloviční množství náplně a drobenky.
Makový koláč se švestkami a tvarohem, foto: Karolína, domácí kuchařka