Tang zhong
- hladká mouka 25 g
- voda 125 ml
Těsto
- hladká mouka 475 g
- cukr krupice 40 g
- sušené droždí 7 g
- sůl 5 g
- plnotučné mléko (pokojové teploty) 150 ml
- Máslo (změklé) 40 g
- vejce 1 ks
- žloutek (na potření) 1 ks
- mák (na posypání)
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme tang zhong. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky se 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2–3 minuty).
- Směs by měla zhoustnout a vzhledem bude připomínat bílý gel. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tang zhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit). Tang zhong přendáme do malé misky, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- V lednici můžeme skladovat tang zhong 2–3 dny, ale před přípravou těsta ho musíme nechat ohřát na pokojovou teplotu.
- Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které se zbývajícími surovinami prsty promneme. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přidáme do mísy tang zhong pokojové teploty, vejce a 150 ml plnotučné mléka.
- Vypracujeme hladké a vláčné těsto (5–10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
- Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme ho na 10 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku rozválíme na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.
- Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60 minut).
- Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté loupáky, potřeme prošlehaným žloutkem a posypeme mákem.
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10–12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.