Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lilek plněný kuskusem a kuřecím masem
Plněný lilek je tradiční pokrm na Středním východě nebo třeba v Maroku. Jako náplň můžete kromě výborného kuskusu použít i mleté maso nebo sýr se zeleninou. Vždy to bude královská lahůdka!
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Kuskus 50 g
- středně velké lilky 2 ks
- kuřecí prsa nakrájená na malé kostičky 250 g
- vroucí voda 100 ml
- jarní cibulka, nasekaná 4 ks
- černé olivy nakrájené na kolečka 4 lžíce
- směs čerstvých bylinek (máta, petržel, bazalka) 6 lžic
- Olivový olej 2 lžíce
- čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kuskus vsypte do misky, zalijte 100 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 5 minut stát.
- Lilky nakrájejte na kolečka vysoká 4–5 cm. Kolečka lilku vydlabejte tak, aby vznikly košíčky. Vydlabanou dužinu posekejte najemno.
- Následně na pánvi orestujte půlku jarní cibulky, kuřecí prsa a lilkovou dužinu.
- Hotový kuskus načechrejte vidličkou, vmíchejte kolečka ze 2 jarních cibulek, černé olivy, nasekanou směs bylinek, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z citronu. Přidejte orestovanou směs cibulky, kuřecích prsou a lilku. Pořádně osolte a opepřete.
- Každý lilkový košíček vytřete olivovým olejem a naplňte kuskusovým salátem.
- Takto naplněné košíčky vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C a zapékejte asi 15–20 minut nebo až dužina na lilkových košíčcích změkne.