Suroviny
- hladká mouka 200 g
- polohrubá mouka 200 g
- sůl špetka
- cukr krupice 180 g
- mléko (vlažné) 260 ml
- olej 150 ml
- žloutek 3 ks
- droždí 40 g
- máslo (na vymazání formy + na potření bábovky)
- strouhanka (na vysypání formy)
- vanilkový cukr (na poprášení)
- moučkový cukr (na posypání)
Ořechová nádivka
- mleté vlašské ořechy 180 g
- mléko 250 ml
- moučkový cukr 100 g
- rum trochu
Postup přípravy
- Na kvásek vmíchejte do 4 lžic vlažného mléka lžičku cukru, rozdrobte droždí a zakryté nechte asi 150 minut vzejít. Obě mouky se solí přesejte do mísy a přidejte zbylý cukr, olej, zbytek mléka a žloutky a zamíchejte. Kvásek vlijte do mouky a postupně přilévejte směs oleje, mléka a žloutků. Vypracujte tužší těsto, které se nelepí ani k míse ani k vařečce. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout.
- Ořechy, mléko, cukr a rum svařte na hustou kaši. Pokud je řidší, můžete dohustit rozdrcenými piškoty nebo perníkem.
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále ještě jednou ručně propracujte a pak rozválejte na menší obdélník. Po celé ploše rozetřete ořechovou nádivku a stočte jako roládu. Tu vložte do důkladně máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a zakryté nechte znovu asi hodinu kynout.
- Pak potřete máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Zhruba po 10 minutách snižte teplotu pečení na 160 °C a pečte ještě asi 40 minut. Kdyby se bábovka z vrchu připalovala, zakryjte ji alobalem.
- Špejlí zjistěte, zda je bábovka upečená. Nechte ji vychladnout, vyklopte ji na mřížku a znovu potřete máslem a poprašte vanilkovým cukrem. Po úplném vychladnutí hustě poprašte moučkovým cukrem.