Těsto
Náplň
- ricotta 125 g
- vejce (střední ) 1 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 80 ml
- pesto (z medvědího česneku nebo bazalky) 4 lžičky
- mrkev 3 ks
- červená cibule 2 ks
- cuketa 1 ks
- lilek 1 ks
- rajčata 2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- bazalka (lístky čerstvé bazalky k podávání)
Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH
Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...
Postup přípravy
- Nejprve připravte těsto. Mouku prosejte, udělejte doprostřed důlek, rozkrájejte do něj máslo, osolte, promíchejte nožem do konzistence drobenky, přidejte pesto, žloutky, najemno nastrouhaný parmazán a vodu a rychle vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na jednu hodinu do lednice.
- Formu na koláč vymažte máslem. Vychladlé těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný 3–5 mm a velký tak, aby pokryl formu i s okraji. Těsto opatrně přeneste do formy a jemně ho do ní vtlačte. Části přečnívající přes okraj odkrojte a těsto na několika místech propíchněte vidličkou. Díky tomu se nebude při pečení zvedat.
- V míse smíchejte ricottu, vejce, smetanu a pesto, směs osolte, opepřete a dobře promíchejte. Nalijte na těsto a rovnoměrně rozetřete.
- Mrkev a cibuli oloupejte, cuketu, lilek a rajčata omyjte. Všechnu zeleninu buď nastrouhejte na mandolíně, nebo pomocí ostrého nože pokrájejte na podélné plátky silné asi 2 mm. Větší plátky rajčat a cibule rozkrojte na půlkolečka. Zeleninu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Plátky zeleniny skládejte do formy nastojato, začněte od vnějšího okraje a směřujte do středu, při tvorbě zeleninové spirály jednotlivé druhy pravidelně střídejte.
- Zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 40 minut, až těsto zpevní a zelenina změkne. Vyjměte, nechte mírně zchladnout, posypte lístky bazalky a podávejte.