Suroviny
- arašídy (nesolené ) 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 5cm kousek
- sezamový olej
- badyán 2 ks
- mleté hovězí maso 200 g
- med (tekutý ) 1 lžička
- rybí omáčka 1 lžička
- sójová omáčka 1 lžička
- limetka 2 ks
- rýžové nudle 1 balíček
- červené chilli papričky (čerstvá ) 1 ks
- zelenina (různá salátová zelenina – ledový salát, ředkvičky, mrkev, řeřicha, špenát apod.) 200 g
- koriandr (čerstvý ) 2 snítky
Postup přípravy
- Arašídy zlehka opražte v suché pánvi a pak je rozdrťte v hmoždíři a dejte stranou. Česnek a závor oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Pánev postavte na střední stupeň, vlijte lžíci sezamového oleje a přiddejte badyán. Vložte mleté maso a vařečkou ho rozdělujte, aby se neslepovalo do hrudek. Pak přidejte polovinu česneku a zázvoru a med. Smažte za stálého promíchávání 5 minut, až bude směs křupavá a zlatohnědá.
- Mezitím rozetřete zbylý česnek a zázvor v hmoždíři na kašičku a vmíchejte k ní obě omáčky a limetovou šťávu. Nudle uvařte podle návodu na obalu, jarní cibulku očistěte a chilli paričku nakrájejte (případně ji zbavte semínek).
- Salátovou zeleninu nakrájejte na nudličky nebo natrhejte na kousky. Na talíře rozložte zeleninu, scezené nudle, zakapejte zálivkou, posypte křupavým hovězím, chilli papričkou, rozdrcenými arašídy a otrhanými lístky koriandru.
Křupavé hovězí po asijsku Zdroj: Marek Kučera