Stehna
- králičí stehna 4 ks
- Schneider snídaňová slanina 12 plátků
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvý tymián 4 snítky
- husí sádlo 1 kg
Chutney
- pomeranče 2 ks
- Máslo 1 lžíce
- čerstvé nebo mražené brusinky 150 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- jablečný mošt 100 ml
- suché bílé vino 50 ml
- celá skořice 1 svitek
- Badyán 4 hvězdičky
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Lokše
- brambory uvařené ve slupce (ideálně den předem) 1 kg
- hladká mouka 300 g
- Sůl
- husí sádlo
Postup přípravy
- Králičí stehna den předem bohatě nasolte, proložte snítkami tymiánu, zakryjte fólií a nechte odpočinout. Druhý den oklepejte přebytečnou sůl. Každé stehno pečlivě zabalte do plátků Schneider snídaňové slaniny. Rozehřejte troubu na 80 °C a v pekáči rozpusťte husí sádlo. Obalená stehna do rozpuštěného sádla opatrně zcela ponořte, přidejte i snítky tymiánu. Vraťte do trouby a nechte při 80 °C konfitovat asi 4–5 hodin, než budou stehna měkká.
- Na chutney si z pomerančů vykrájejte dužinu bez bílých blan. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte k němu cukr a brusinky. Nechte společně zkaramelizovat. Přidejte koření a bílé víno, které nechte vyvařit. Poté přidejte vykrájené pomeranče, jablečný mošt a svařte dohusta. Na závěr dochuťte solí a bílým mletým pepřem.
- Na jemném struhadle nastrouhejte vychladlé a oloupané brambory a smíchejte je s moukou a špetkou soli. Na sporáku rozpalte nejlépe litinovou pánev. Z těsta vyválejte placky o tloušťce asi 3 mm, které na pánvi nasucho opékejte z obou stran tak dlouho, až se budou tvořit puchýřky. Po opečení ihned potřete rozpuštěným husím sádlem a držte v teple. Pozor, s těstem je potřeba pracovat rychle. Při delším zpracování může začít řídnout.
- Před servírováním vyjměte opatrně měkká stehna z teplého sádla a nechte je pod grilem nebo v prudce rozpálené troubě opéct dozlatova. Servírujte s lokšemi a připraveným chutney.
Další recepty najdete na webu jaknavelkeveci.cz.