Suroviny
- koriandr 1 lžička
- fenykl 1 lžička
- římský kmín 1 lžička
- chilli papričky 1 ks
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- zázvor 5cm kousek
- chilli papričky 1 ks
- slunečnicový olej 3 lžičky
- sůl
- kurkuma 1/2 lžičky
- hořčičné semínko 2 lžičky
- rajčatové pyré 400 ml
- tamarindová pasta 50 g
- zeleninový vývar 250 ml
- strouhaný kokos 2 lžíce
- květák 1 ks (zhruba 500 g)
- koriandr
- rýže
- chilli papričky
- chutney (mangové)
Přípravu usnadní použití hotové kari pasty nebo směsi koření, jako je garam masala, ale čerstvě restovanému a namletému koření se nevyrovná.
Postup přípravy
- V malé pánvi restujte na středním stupni semínka koriandru a fenyklu, římský kmín a nasekanou chilli papričku zhruba 40 minut, až se rozvoní. Koření přesypte do mlýnku nebo hmoždíře a podrťte najemno.
- Jednu cibuli, česnek a zázvor oloupejte, cibuli nakrájejte na čtvrtky, česnek nahrubo, zázvor na plátky, zelenou chilli papričku rozpulte a zbavte semínek a vše rozmixujte na hladké pyré.
- V hrnci rozehřejte na středním stupni olej. Zbylou cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a vsypte do oleje. Přidejte cibulové pyré, osolte a smažte za stálého míchání 10–12 minut. Vmíchejte mleté koření, kurkumu a hořčičná semínka a smažte další 2 minuty, až začnou semínka praskat. Vlijte rajčatovou passatu, tamarindové pyré a vývar, vsypte kokos a květák rozdělený na růžičky a vařte na nižším stupni 25 minut nebo až půjde květák snadno rozkrojit nožem.
- Kari podávejte posypané lístky koriandru s nakrájenou chilli papričkou, rýží a mangovým čatní.