Najděte si recept
Kari z květáku a rajčat

Přípravu usnadní použití hotové kari pasty nebo směsi koření, jako je garam masala, ale čerstvě restovanému a namletému koření se nevyrovná.
Suroviny (4–6 porce)
- koriandrová semínka 1 lžička
- fenyklová semínka 1 lžička
- celý římský kmín 1 lžička
- dlouhá sušená červená chilli paprička 1 ks
- Cibule 2 ks
- Česnek 3 stroužky
- čerstvý zázvor 5cm kousek
- zelená chilli paprička 1 ks
- rostlinný olej 3 lžičky
- Sůl
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- semínka žluté nebo černé hořčice 2 lžičky
- rajčatová passata 400 ml
- tamarindové pyré 50 g
- zeleninový vývar 250 ml
- strouhaný kokos 2 lžíce
- Květák 1 ks (zhruba 500 g)
- lístky koriandru, zelená chilli paprička, vařená rýže a mangové čatní k podávání
Postup
- V malé pánvi restujte na středním stupni semínka koriandru a fenyklu, římský kmín a nasekanou chilli papričku zhruba 40 minut, až se rozvoní. Koření přesypte do mlýnku nebo hmoždíře a podrťte najemno.
- Jednu cibuli, česnek a zázvor oloupejte, cibuli nakrájejte na čtvrtky, česnek nahrubo, zázvor na plátky, zelenou chilli papričku rozpulte a zbavte semínek a vše rozmixujte na hladké pyré.
- V hrnci rozehřejte na středním stupni olej. Zbylou cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a vsypte do oleje. Přidejte cibulové pyré, osolte a smažte za stálého míchání 10–12 minut. Vmíchejte mleté koření, kurkumu a hořčičná semínka a smažte další 2 minuty, až začnou semínka praskat. Vlijte rajčatovou passatu, tamarindové pyré a vývar, vsypte kokos a květák rozdělený na růžičky a vařte na nižším stupni 25 minut nebo až půjde květák snadno rozkrojit nožem.
- Kari podávejte posypané lístky koriandru s nakrájenou chilli papričkou, rýží a mangovým čatní.
PRIMA TIP: Základ na kari můžete připravit den předem, ale nepřidávejte květák. Nechte kari vychladnout, přikryjte ho a dejte do lednice. Pak ho lehce ohřejte v hrnci, a až se začne vařit, přidejte květák a uvařte doměkka.
Kari z květáku a rajčat; foto: Moje pouliční kuchyně
Moje pouliční kuchyně
Jennifer Joyce
Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.
S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější, než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.
Vydalo nakladatelství Omega.