návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kari z květáku a rajčat

Hodnoceno: 1x
4–6 porce
do 1 hodiny
Kari z květáku a rajčat
Autor: Moje pouliční kuchyně Kari z květáku a rajčat
Tohle kari pochází z indického státu Gujarat, ve kterém jsou obyvatelé převážně vegetariáni. Rajčatová omáčka s kousky kokosu a kořením má říz díky tamarindu, typické místní surovině, která indickým kari dodává charakteristickou chuť.

Přípravu usnadní použití hotové kari pasty nebo směsi koření, jako je garam masala, ale čerstvě restovanému a namletému koření se nevyrovná.

Postup

  1. V malé pánvi restujte na středním stupni semínka koriandru a fenyklu, římský kmín a nasekanou chilli papričku zhruba 40 minut, až se rozvoní. Koření přesypte do mlýnku nebo hmoždíře a podrťte najemno.
  2. Jednu cibuli, česnek a zázvor oloupejte, cibuli nakrájejte na čtvrtky, česnek nahrubo, zázvor na plátky, zelenou chilli papričku rozpulte a zbavte semínek a vše rozmixujte na hladké pyré.
  3. V hrnci rozehřejte na středním stupni olej. Zbylou cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a vsypte do oleje. Přidejte cibulové pyré, osolte a smažte za stálého míchání 10–12 minut. Vmíchejte mleté koření, kurkumu a hořčičná semínka a smažte další 2 minuty, až začnou semínka praskat. Vlijte rajčatovou passatu, tamarindové pyré a vývar, vsypte kokos a květák rozdělený na růžičky a vařte na nižším stupni 25 minut nebo až půjde květák snadno rozkrojit nožem.
  4. Kari podávejte posypané lístky koriandru s nakrájenou chilli papričkou, rýží a mangovým čatní.

PRIMA TIP: Základ na kari můžete připravit den předem, ale nepřidávejte květák. Nechte kari vychladnout, přikryjte ho a dejte do lednice. Pak ho lehce ohřejte v hrnci, a až se začne vařit, přidejte květák a uvařte doměkka.

Kari z květáku a rajčat  Foto:

Kari z květáku a rajčat; foto: Moje pouliční kuchyně

Moje pouliční kuchyně Foto:

Moje pouliční kuchyně

Jennifer Joyce

Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.

S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější, než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.

Vydalo nakladatelství Omega.

Uložit