Najděte si recept
Na co máte chuť?

„Huspenina“ z meruňkové marmelády
Suroviny (4 porce)
Ovocný přeliv:
Postup
- Marmeládu, citronovou šťávu a cukr (toho přidejte podle své chuti) třete tak dlouho, až směs zhoustne.
- Přidejte k ní v teplé vodě rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
- Směs vlijte do bábovkové formy (nebo do čtyř menších báboviček) vymazané mandlovým olejem a nechte dobře vychladit. Podávejte s meruňkovým přelivem.
- Ovocný přeliv: Džem či marmeládu zahřejte s trochou vody a citronovou šťávou a povařte asi 5 minut. Pak protřete přes síto. Při přípravě přelivu z čerstvých, hodně zralých meruněk přidejte do kastrůlku k pokrájenému ovoci ještě 2 lžičky cukru.
- PRIMA TIP: Vyzkoušejte třeba také jahodovou „huspeninu“. Svařte ¼ l vína s citronovou kůrou, kouskem celé skořice a se 140 g krupicového cukru. Poté tekutinu proceďte a nechte vychladnout. ½ kg jahod prolisujte, promíchejte se svařeným vínem a k tomu přimíchejte 90 g maizeny. Tuto směs trochu povařte, odstavte a přidejte ¼ kg celých jahod. Naplňte do tvořítka (např. bábovičky), lehce vymazaného slunečnicovým olejem, a dejte ztuhnout do ledničky. Ztuhlý dezert vyklopte a ozdobte šlehačkou.
„Huspenina“ z meruňkové marmelády, Foto: Gurmet
Gurmet – Vaše škola vaření
Letní dvojčíslo Gurmetu plně odráží léto a prázdniny, které jsou časem dovolených. Za dobrým jídlem jsme se rozhodli vyrazit do Středomoří a na Balkán, takže jsme pro vás připravili nejen nedělní oběd ve španělském duchu, ale taky domácké menu jako vystřižené z dovolené v Bulharsku. Středomořské téma se objeví i v rubrice zdraví, kde najdete šestici receptů, ve kterých hraje klíčovou roli olivový olej.
Naučíme vás také, jak si připravit čerstvé domácí těstoviny, vařit (i grilovat) venku dobroty, které vymyslel a uvařil Zdeněk Pohlreich. Jak uvařit opravdu bleskurychle, vám poradí Jamie Oliver, a o recept na skvělou barbecue omáčku se s vámi podělí Michal Nikodem. Také tentokrát vám nabídneme spoustu sladkostí – od koláčů přes dorty až po domácí zmrzlinu. Léto budiž pochváleno!
Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.