Suroviny
- fenykl 1 bulva
- sardinka (velké, bez vnitřností, očištěné a bez hlav) 4 ks
- tymián několik snítek
- česnek (oloupaný a nakrájený na tenké plátky) 2 stroužky
- cherry rajčata (na keříku) 4 malé trsy
- olivový olej
- chléb (opečený k podávání) 4 krajíce
- rukola 100 g
- citronová šťáva (z jednoho citronu)
Postup přípravy
- Nakrájejte fenykl na tenké plátky a poté ho ponořte do mísy s ledovou vodou, aby zkřehnul.
- Připravte si sardinky. Nejprve z nich odstraňte páteř. Otevřete břišní dutinu a položte rybu na kuchyňské prkénko kůží nahoru. Stlačte páteř dlaní od hlavy až po ocas, rybu otočte a páteř odstraňte. Nevadí, když přitom v rybě zůstanou malé kůstky.
- Připravte gril na přímé grilování. Položte sardinky kůží nahoru na olejem potřený plech. Okořeňte je tymiánem a česnekem. Pokapejte je trochou oleje a grilujte 4-6 minut, dokud nebudou propečené. Na gril k sardinkám přidejte i plátky chleba, bude jim stačit půl až jedna minuta.
- Opečený chleba dejte na talíře, na něj rozložte sardinky a rajčátka. V míse smíchejte rukolu, osušený fenykl, citronovou šťávu a vše promíchejte se čtyřmi polévkovými lžícemi olivového oleje a kořením. Připravený salát podávejte s grilovanými sardinkami.