Suroviny
- makrela (čerstvá ) 4 ks
- olivový olej 200 ml
- česnek 4 stroužky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 4 lžíce
- sůl
Salát
- jablka (větší ) 2 ks
- zakysaná smetana 200 g
- křen (nastrouhaný ) 3 lžíce
- med 2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Makrelu potřete nasekaným česnekem a petrželí, poté osolte, zakápněte olivovým olejem a nechte hodinu marinovat. Marinovanou makrelu pak nechte na rozpáleném grilu opéct z obou stran, z každé strany asi 5 minut.
- Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu, med, citronovou šťávu, křen a špetku soli.
- Makrelu podávejte s grilovaným chlebem a salátem.
Tip sommeliera: „Tato delikátní úprava makrely vyžaduje komplexní víno. Freixenet Sauvignon blanc je plné, strukturované víno s výrazným aroma po citrusech, angreštu a tóny černého rybízu. Chuť je velmi příjemná, středně plná a jemná kyselina. A proto je dokonalou volbou právě pro tento pokrm,“ říká sommelier Petr Mašek. Vybrané víno zakoupíte výhradně na www.osobnivinoteka.cz.