Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Glazovaná směs špekáčků s mrkví
Glazovaná směs špekáčků s mrkví
Základem tohoto receptu jsou kvalitní špekáčky. Z nich pak jednoduše připravíte perfektní chuťovku. Díky mrkvi a glazování s třtinovým cukrem získají neodolatelnou sladkost, kterou vyváží chuť citronu.
do 30 minut
4 porce
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Suroviny (4 porce)
- kvalitní špekáčky, pokrájené na kolečka 4 ks
- mrkev, očištěná a pokrájená na kolečka 5 ks
- Máslo 2–3 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- čerstvá citronová šťáva 1 lžíce
- Muškátový oříšek 1 špetka
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel 1 hrst
- čerstvé pečivo k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V pánvi si nejprve nasucho opečte kolečka špekáčků dozlatova. Až budou špekáčky opečené, vyberte je vařečkou z pánve tak, aby v ní zůstal vypečený tuk a špekáčky odložte stranou.
- Do uvolněné pánve s tukem (je-li ho moc, trochu odeberte) přidejte 2 lžíce másla, dejte na něj karotku, a asi 5 minut ji opékejte za občasného promíchání. Zkřehne a pořád bude pěkně křupavá.
- Pak přidejte k mrkvi cukr, citronovou šťávu, muškátový oříšek, sůl a pepř, a vraťte opečené špekáčky. Ještě pár minut společně opékejte, až šťáva zhoustne a mrkve i špekáčky se budou hezky lesknout.
- Hotové jídlo ozdobte lístky petržele.
- Takto upravené špekáčky je nejlepší podávat s co nejčerstvějším pečivem, třeba s domácími houskami – skvěle se s nimi vytírá šťáva z talíře i pánve. Lze podávat i s vařenými brambory.
Glazovaná směs špekáčků s mrkví Foto: archiv Prima