Falešné olivy
- pampeliška (větší pampelišková poupata) 100 g
- olivový olej 100 ml
- ocet (víno nebo balzamikový ) 100 ml
- mořská sůl (hrubá ) 1 lžíce
Salát
- pampeliškový list (mladé a ptačinec prostřední ) 1–2 hrsti
- ocet (vinný nebo jablečný ) 2 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- feta 200 g
- hovězí maso (bresaola (tenké plátky sušeného hovězího masa)) 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř (barevný )
Po celou dobu přípravy je bedlivě sledujte a víno a sůl přidávejte spíše postupně než najednou. A pokud se vám to napoprvé nepodaří, nezoufejte a zkuste to znovu. Chce to prostě cvik.
Další originální recepty z jedlého kvítí a býlí najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Postup přípravy
- Na falešné olivy zužitkujete měkčí, povolenější poupata s náznakem klubajícího se květu. Poupátka dobře operte a osušte na papírové utěrce. V malém kastrůlku rozpalte olivový olej a zároveň vedle začněte nahřívat pánev. Poupata vhoďte do vroucího oleje a 30 vteřin až 1 minutu je fritujte. Vylovte je pěnovačkou a dejte na rozpálenou pánev. Na pánvi poupaty neustále pohybujte a protřásejte je. Když začínají karamelizovat, přisypte sůl. Jakmile se poupata obalí solí, přilijte víno nebo ocet a restujte stále na vysokou teplotu, dokud se tekutina nevypaří. Pak poupata ihned přemístěte z pánve na talíř a nechte vychladnout.
- Na salát dobře operte listy, vytřepte z nich přebytečnou vodu a podle tuhosti je nakrájejte na širší nebo užší proužky. Z octa a oleje vyšlehejte vidličkou dresink, osolte ho a opepřete a přelijte přes listy.
- Sýr nakrájejte na větší trojúhelníčky, rozdělte na salát, přidejte bresaolu a pampeliškové olivy a ihned podávejte.