Suroviny
- jablka 2,5 kg
- cukr krupice (pokud máte hodně sladká jablka, klidně uberte) 1 hrnek
- mletá skořice 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Článek
18x zavařujeme a nakládáme
Využijte čerstvé suroviny, které jsou v letním období k dispozici. Mít v zimě doma zásoby zavařených marmelád, omáček a naložené zeleniny se jistě vyplatí!
Postup přípravy
- Jablka omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou slupku, je lepší ji dát pryč.
- Nasypejte do nádoby pomalého hrnce, zasypejte cukrem, skořicí a solí, promíchejte. Přiklopte poklici a pusťte na stupeň high na 4–5 hodin.
- Po zmíněných 4–5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Hrnec vypněte a opatrně vše ponorným mixérem rozmělněte (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).
- Pomalý hrnec zapněte znovu na high na 1 hodinu a poklici nechte lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout.
- Horkou směsí naplňte čisté sklenice (počet se odvíjí od jejich objemu), nechte vychladnout a umístěte do chladu. Spotřebujte do 2 týdnů.