návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Domácí celozrnné rohlíky

Hodnoceno: 8x
12 porcí
do 2 hodin
Domácí celozrnné rohlíky
Autor: archiv Babiččina volba Domácí celozrnné rohlíky
Celozrnná mouka je výživově mnohem hodnotnější než klasická bílá mouka. Pečení z tohoto druhu mouky má svá specifika, absorbuje více tekutiny, takže jí musíte přidat o něco více než v klasických receptech, a také počítejte s tím, že výsledné výrobky nebudou tak nadýchané, ale to vše převáží výživové benefity.

Postup

  1. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.
  2. Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.
  4. Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech.
  5. Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  6. Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem.
  7. Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.
Domácí celozrnné rohlíky
Autor: archiv Babiččina volba Domácí celozrnné rohlíky