Domácí celozrnné rohlíky
Zdroj: archiv Babiččina volba
Domácí celozrnné rohlíky
Zdroj:
archiv Babiččina volba
Celozrnná mouka je výživově mnohem hodnotnější než klasická bílá mouka. Pečení z tohoto druhu mouky má svá specifika, absorbuje více tekutiny, takže jí musíte přidat o něco více než v klasických receptech, a také počítejte s tím, že výsledné výrobky nebudou tak nadýchané, ale to vše převáží výživové benefity.
Postup přípravy
-
Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.
-
Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
-
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.
-
Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech.
-
Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
-
Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem.
-
Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.
Domácí celozrnné rohlíky 2
Zdroj: archiv Babiččina volba
Domácí celozrnné rohlíky 2
Zdroj:
archiv Babiččina volba