archiv Babiččina volba

Domácí celozrnné rohlíky

Moje hodnocení
16x

Celozrnná mouka je výživově mnohem hodnotnější než klasická bílá mouka. Pečení z tohoto druhu mouky má svá specifika, absorbuje více tekutiny, takže jí musíte přidat o něco více než v klasických receptech, a také počítejte s tím, že výsledné výrobky nebudou tak nadýchané, ale to vše převáží výživové benefity.

12 porcí
60 minut
česká

Suroviny

  • pšeničná celozrnná mouka Babiččina volba 500 g
  • rozpuštěné máslo 60 g
  • čerstvé droždí 17 g
  • cukr 1 lžička
  • vlažná voda 350 ml
  • sůl 3 lžičky
  • celý mák nebo kmín na posypání

Postup přípravy

  1. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.
  2. Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.
  4. Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech.
  5. Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  6. Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem.
  7. Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Babiččina volba


Přečtěte si také

Recepty