Suroviny
Postup přípravy
- Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.
- Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.
- Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech.
- Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
- Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem.
- Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.
Domácí celozrnné rohlíky 2 Zdroj: archiv Babiččina volba