Suroviny
- lososový pstruh (s kůží) 800 g
- mrkev 2 ks
- nakládané okurky 3 ks
- cibule 1 ks
Nálev
- rajčatové pyré 750 ml
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 8 ks
- vinný ocet
- voda 200 ml
- cukr 2–3 lžíce
- sůl
- pepř
"Hodí se jako předkrm nebo jako lehký letní oběd. V nálevu a v chladu vám vydrží i čtrnáct dnů,“ upozorňuje Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách.
Postup přípravy
- Přiveďte k varu rajčatovou passatu s vodou a vinným octem, přidejte nové koření, bobkový list, cukr, sůl a pepř a nechte 15 minut na mírném ohni probublávat. Poté odstavte a nechte trochu vychladnout.
- Mrkve podélně nakrájejte na velmi tenké plátky (nejlépe škrabkou na zeleninu, jako když loupete salátovou okurku), okurky nakrájejte na větší kousky a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Očištěné filety pstruha položte kůží dolů (můžete je i podélně rozkrojit). Na ně vždy položte plátek mrkve, kousek okurky a cibule, zarolujte a upevněte pomocí špejle. Zalijte je opatrně teplým (ale ne horkým) rajčatovým nálevem tak, aby byly rolky (zavináče) celé ponořené. Do nálevu přidejte i zbytek mrkve, cibule a okurek a dejte odležet na minimálně 48 hodin na chladné místo (můžete klidně i déle).
- Při servírování nezapomeňte vyndat ze zavináčů špejle a polít porce nálevem. Ideální bezlepkovou přílohou může být vlažný salátek z červené čočky uvařené na skus.
- Prima tip: Octem nešetřete! Nálev by měl být dost pikantní, protože ryba hodně kyselosti vstřebá. Pro přípravu lze použít i klasického pstruha nebo jinou netučnou sladkovodní rybu.