Suroviny
- tmavá čokoláda (kvalitní) 150 g
- máslo (nakrájené na kostky) 100 g
- máslo (na vymazání formy)
- vejce (pokojové teploty) 4 ks
- cukr krupice (extra jemný) 110 g
- lískové ořechy (mleté) 110 g
- kakaový prášek (prosátý neslazený) 2 lžíce
- sherry (nebo brandy či mandlový likér) 2 lžíce
- moučkový cukr (nebo kakao na posypání)
Postup přípravy
- Čokoládu rozlámejte do středně velké žáruvzdorné misky, nakrájejte do ní máslo a misku postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dna. Za občasného míchání nechte máslo a čokoládu rozpustit dohladka.
- Troubu předehřejte na 150 °C nebo 130 °C v případě použití funkce horký vzduch. Rozevírací dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Dno a stěny vyložte pečicím papírem.
- Misku odstavte a do čokoládové směsi přidejte žloutky, cukr, mleté oříšky, kakaový prášek a sherry a důkladně prošlehejte metličkou. Přelijte do větší mísy.
- Z bílků vyšlehejte v čisté a suché míse tuhý sníh s pevnými špičkami. Lžíci sněhu zapracujte pomocí stěrky nebo velké lžíce do čokoládové směsi, stane se tekutější a lépe do ní zapracujete zbylý sníh.
- Těsto přelijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 40–45 minut nebo dokud střed koláče nebude na dotyk tuhý a na špejli zapíchnuté do středu se nebudou zachytávat vláčné drobky. Koláč vyjměte z trouby, postavte ho ve formě na drátěnou mřížku a nechte ho úplně vychladnout.
- Sundejte formu a koláč poprašte moučkovým cukrem nebo neslazeným kakaovým práškem. Podávejte třeba se šlehačkou a čerstvým ovocem.
Náš tip: Ty nejlepší recepty s čokoládou najdete ve speciálu