návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Celý pečený květák

Hodnoceno: 0x
4–6 porce
do 2 hodin
Celý pečený květák
Autor: Johana Pošová Celý pečený květák
Recepty, kde se květák připravuje vcelku, najdete i ve starých českých kuchařkách. Obvykle se ale vařil a podával přelitý máslem a posypaný strouhankou nebo sýrem. Upečením ve stylu Jamie Olivera ho ale posunete na nejvyšší kuchyňské příčky.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Česnek oloupejte a v hmoždíři rozdrťte s paprikou a částí tymiánu na hrubší pastu. Zatřete 2 lžíce oleje a pastu osolte a opepřete. Z citronu ostrouhejte kůru a dejte stranou do misky.
  2. Květák očistěte od zavadlých listů, hezké ponechte. Košťálek očistěte a seřízněte, aby květák mohl rovně stát a košťálek křížem nakrojte. Celý květák důkladně potřete kořenicí pastou a postavte ho do středně velkého kastrolu (aby se dal přikrýt poklicí). Zakapejte sherry a navrch vymačkejte citronovou šťávu. Květák přikryjte a kastrol vložte do předehřáté trouby asi na 1 hodinu 20 minut. Pečte doměkka, na posledních 20 minut sundejte pokličku.
  3. Kastrol vyndejte z trouby a okolo květáku vlijte konzervovaná rajčata, která trochu potrhejte nebo nakrájejte na kousky. Posypte citronovou kůrou a zbylým tymiánem. Vraťte do trouby asi na 10 minut nebo až květák zezlátne.
  4. Mezitím si rozehřejte pánvičku a zlehka v ní opražte mandlové lupínky. Nechte je vychladnout. Květák posypte lupínky a petrželkou, zakapejte olivovým olejem a podávejte. Hodí se k němu rýžový pilaf a nějaký čerstvý salát.

Celý pečený květák  Foto:

Celý pečený květák, foto: Johana Pošová