Suroviny
- celer 1 ks
- hladká mouka 500 g
- sůl (kuchyňská) 200 g
- bílek 4 ks
- uzený losos (plátky) 150 g
- citronová šťáva (na podávání)
Křenová crème fraîche
- crème fraîche 100 g
- křen (najemno nastrouhaný) 20 g
Salsa
- kapary (propláchnuté) 2 lžíce
- hladkolistá petržel velká hrst
- olivový olej (panenský) 1 a 1/2 lžíce
Postup přípravy
- Mouku a sůl dejte do mísy a dobře promíchejte. Přidejte 4 bílky se 100–150 ml vody a vypracujte hladké a vláčné těsto (5 minut).
- Z těsta vytvarujte placku 2 cm silnou, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte ji 30 minut odpočinout v chladničce.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Celer dobře omyjte s pomocí kartáčku a osušte ho papírovými utěrkami. Odpočinuté těsto rozválejte na slabě pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce 1 cm. Do jeho středu položte připravený celer a celý ho zabalte do těsta.
- Zabalený celer přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě doměkka (1 a 1/2–2 hodiny). Zda je celer dostatečně upečený, zjistíte pomocí špejle, která by měla jít zapíchnout do středu celeru velmi zlehka.
- Mezitím promíchejte crème fraîche s najemno nastrouhaným křenem. Dochuťte solí a pepřem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte uležet v chladničce do podávání.
- Kapary a hladkolistou petrželku najemno nasekejte a promíchejte s olivovým olejem.
- Upečený celer vyndejte z trouby, nechte ho mírně vychladnout a poté ho vyndejte z upečeného těsta. Celer nakrájejte na menší kousky, které rozložte na servírovací talíř, pokapejte připravenou salsou, křenovou crème fraîche a mezi to rozložte plátky uzeného lososa. Na talíři zakápněte citronovou šťávou a ihned podávejte.
Náš tip: Pečený sýrový celer