Suroviny
- celer 500 g
- batáty 500 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl
- gouda 100 g
- česnek 1 stroužek
- máslo 25 g + na vymazání
- zakysaná smetana 100 g
- žloutek 2 ks
- pepř
- toustový chléb 150 g
- tymián 2 snítky
Postup přípravy
- Celer a sladké brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zalijte je v hrnci smetanou, osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do změknutí.
- Mezitím nastrouhejte sýr a oloupejte česnek. Z vařeného celeru s batáty slijte smetanu do misky. Zeleninu rozšťouchejte. Přidejte máslo a vešlehejte část slité smetany. Použijte jen tolik, aby vzniklo husté pyré.
- Vmíchejte zakysanou smetanu, žloutky, drcený česnek a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem.
- Přendejte do vymazané zapékací mísy. Na povrch dejte rozdrobený toustový chléb a tymián. Zapékejte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut.