Suroviny
- sýr (vláčný sýr s bílou plísní – část můžete nahradit nějakým hodně vláčným pivním sýrem) 250 g
- máslo (změklé ) 1 lžíce
- smetanový sýr (čerstvý,případně celé množství měkkého másla) 100 g
- cibule (menší, nadrobno nakrájená ) 1 ks
- pivo (světlé, ideálně německého typu – lehké, nenahořklé) 4 lžíce
- mletá sladká paprika
- drcený kmín
- pažitka (na ozdobení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Název obazda je bavorskou zkomoleninou výrazu přeložitelného jako „smíchaný či splácaný“, protože jde o opravdu podomácký výtvor z něčeho, co bylo právě po ruce, konkrétně ze zbytků sýra. Postupem času se z něj stalo označení významné a vynikající jídelní speciality našich bezprostředních západních sousedů. Také původ obazdy je historicky zaznamenán. V městské části bavorského Freisingu zvané Weihenstephan stojí údajně nejstarší pivovar na světě. Tamní hospodská Kathi Eisenreich tam ve 20. letech minulého století začala připravovat pikantní domácí sýrovou pomazánku, na jejíž zvláčnění použila trochu místního piva. A k němu ji také – s pořádným domácím chlebem či preclíky – podávala. Obazda je dnes v jakékoliv bavorské pivnici položkou číslo jedna, připravuje se ale i v tamních domácnostech a lahůdkářstvích, ve stálé nabídce ji mají i pulty s lahůdkami v supermarketech. Seženete ji na váhu i balenou. Prostě podobně, jako je tomu u nás třeba s bramborovým salátem.
Protože jde o klasický domácí recept typu co dům dal, je jasné, že se receptura bude trochu lišit; nutným předpokladem obazdy je ale hodně zralý sýr s bílou plísní, ochucení paprikou a přítomnost cibule. Do hry kromě plísňového sýra může vstoupit i pikantní sýr pivní, typu romadur atp. – v obou případech čím zralejší a vláčnější, tím lépe. Kromě papriky se připravuje i verze s přidaným kmínem. Obazdu, jejíž označení je dnes chráněné jako název regionální speciality, si pod různými názvy a s různými obměnami používaných sýrů přisvojily i jiné německé kraje. Níže uvedená varianta je vzorová – stejně jako Bavoři si se svou obazdou můžete různě hrát.
Postup přípravy
- V misce rozetřete plísňový sýr vidličkou. Její pomocí vmíchejte změklé máslo, krémový sýr a cibuli.
- Podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte papriku, případně kmín.
- Nakonec zatřete pivo, aby byla pomazánka pěkně vláčná a získala typický šmak. (Zkonzumujte ji v den přípravy, jinak by kvůli cibuli mohla zhořknout, nebo cibuli vmíchejte až těsně před podáváním; pomazánka sama jinak ráda snese i delší rozležení v chladu.)