Postup přípravy
- Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na požadovaný počet válečků, z jedné panenky střední velikosti jsou dva válečky. Konce panenky odřízneme. Válečky osolíme a opepříme, obalíme slaninou. Na vysoké pánvi zprudka osmahneme na olivovém oleji a kousku másla ze všech stran. Do předehřáté trouby na 220 °C dáme péct zhruba 8 minut. Vyndáme a necháme odpočinout. Nakrájíme na čtyři plátky. Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. V hrnci zahřejeme smetanu, přidáme stroužek rozdrceného česneku, nasekaný tymián nadrobno, hrst soli, trošku pepře. Povaříme, než brambory lehce změknou a smetana zhoustne. Vymazané formičky naplníme bramborami a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut.
- Pepřová omáčka: V pánvi od masa osmahneme cibulku s pokrájeným pepřem, zakápneme troškou koňaku a necháme alkohol vyvařit. Zalijeme smetanou, necháme trochu povařit, přidáme máslo a podle chuti vývar.
- Švestková omáčka: Švestky pokrájíme, dáme do kastrůlku vařit. Přidáme koření a cukr, trochu podlijeme vodou. Necháme zhruba 10 minut povařit. Vše rozmixujeme, dle chuti můžeme dosladit.