Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- olivový olej
- brambory
- schwarzwaldská šunka
- polévkové koření
- petržel
- bobkový list
- červené víno
- šalotka
- máslo
- jíška
- vývar
- tymián
- drcený pepř
- sůl
Postup přípravy
- Vepřovou panenku okořeníme, pokapeme olivovým olejem a orestujeme na pánvi ze všech stran. Poté panenku vložíme do pekáče a dáme dopéct do trouby, dokud maso nemá uvnitř teplotu 60°C, což trvá při teplotě 180°C přibližně půl hodiny.
- Horké uvařené a předem oloupané brambory rozmačkáme, přidáme osmaženou šunku a cibulku, dochutíme polévkovým kořením a promícháme.
- Na pánvičce osmahneme na másle šalotku, petržel, přidáme bobkový list, tymián, pepř a zalijeme červeným vínem. Víno necháme odpařit a zalijeme vývarem, provaříme, scedíme, dochutíme solí, pepřem a zahustíme.
Autor receptu: Tereza Brabcová