Zelí
Vepřo
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme na dno do pekáče, přidáme osolené maso vcelku (bůček kůží dolů), okmínujeme a mírně podlijeme, na pečeni rozprostřeme plátky slaniny, přiklopíme a pečeme na 160 ˚C půl hodiny. Poté bůček otočíme a kůži nakrájíme na kostičky. V průběhu pečení přeléváme výpekem, případně podlijeme horkou vodou. Pečeme přiklopené ještě půl hodiny, poté odklopíme, pečeni vyndáme a bůček dopečeme dokřupava na 200 ˚C. Maso naporcujeme a uchováme v teple ve vypnuté troubě. Výpek scedíme a přelijeme jím naporcované maso.
- Knedlo: Oloupané brambory nastrouháme nahrubo nebo rozšťoucháme a přidáme vejce, sůl a krupici. Vypracujeme těsto, utvoříme válečky a uvaříme na páře (20 až 25 min.) nebo ve vroucí osolené vodě. Mírně prochladlé nakrájíme nití a dáme pod pokličku do tepla.
- Zelí: Zelí scedíme, lehce propláchneme, pokrájíme, dáme do hrnce, přidáme trochu vody, posolíme, pocukrujeme, přidáme olej a udusíme do měkka. Občas promícháme. Vodu téměř vydusíme.