Houskový knedlík
- mouka 500 g
Head
Postup přípravy
- Maso opláchneme a nakrájíme si špek na proužky 1 cm vysoké a 2 cm široké. Do masa nožem uděláme otvory, do kterých budeme dávat špek. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme citron a cibuli a dáme do hrnce s vodou, přidáme koření, připravené maso, 1 lžičku soli, 4 velké lžíce cukru a zbytek špeku, přivedeme k varu a vaříme 2 hodiny. Po uvaření vyjmeme maso z hrnce, vybereme koření a vše rozmixujeme. Pokud nebude omáčka dostatečně hustá, zahustíme ji moukou rozmíchanou ve vodě. Necháme ještě 20 minut povařit a přecedíme přes síto. Omáčku dochutíme cukrem a citronem tak, aby byla sladkokyselá. Přidáme smetanu a lehce povaříme. Do hotové omáčky dáme nakrájené plátky masa.
- Houskový knedlík: Mouku, vejce, sůl a vodu dáme do misky, promícháme a dáme na vál, kde těsto řádně zpracujeme, poznáme to podle toho, že se těsto nelepí. Těsto necháme zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě. Poté vypracujeme knedlík, který vaříme na páře 25 minut.