Suroviny
Postup přípravy
- Do hluboké mísy dáme nejprve vajíčko, cukr a vyšleháme do pěny. Poté přidáme hladkou mouku, bílý jogurt, lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Metličkami vyšleháme do hladkého těsta bez hrudek. Nadrobno si nakrájíme švestky, dáme do mísy a dle libosti poprášíme skořicí. Aby švestky lépe pustily šťávu, můžeme lehce zaprášit moučkovým cukrem. (Pokud chceme, aby chuť švestek byla intenzivnější, přes noc je necháme naložené s cukrem a rumem v lednici.)
- Připravíme si drobenku, kterou v úplně posledním kroku před pečením posypeme připravený koláč. Mouku, dobře vychlazené máslo, cukr smícháme v poměru 2:1:1. Zpracovávat musíme rychle, aby se máslo moc nezahřívalo, a drobenka tak mohla mít tu správnou konzistenci. Až se bude zdát drobenka hotová, vrátíme ji zpátky do lednice. Na vymazaný a vysypaný plech přelijeme těsto. Rovnoměrně poskládáme nakrájené švestky a posypeme drobenkou.