Suroviny
- srnčí kýta
- pancetta 100 g
- řapíkatý celer
- mrkev
- celer
- petržel
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 3 PL
- olivový olej 4 PL
- třtinový cukr 2 PL
- červené víno 500-700 ml
- červený vinný ocet 3 PL
- hovězí vývar 300 ml
- rozmarýn 1/2 ML
- tymián 1/2 ML
- bobkový list 1
- jalovec 3
- pepř celý 6
- nové koření 6
- brambory 1 kg
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso očistíme a nakrájíme na kostky o velikosti 2,5 cm. Na 4 lžících olivového oleje zprudka ze všech stran maso zatáhneme a odložíme stranou. Do stejné pánve dáme 100 g pancetty nakrájené na kostičky, 350 g kořenové zeleniny na kostičky a 5 minut opékáme. Poté přidáme 1 řapíkatý celer na kolečka, 1 cibuli nadrobno, 2 nasekané stroužky česneku a za stálého míchání opékáme, až vše zezlátne. Přidáme 2 lžíce třtinového cukru a ještě 2 minuty mícháme, dokud nezkaramelizuje. Pak přidáme 3 lžíce kvalitního protlaku, minutu necháme ztmavnout a vrátíme odložené maso.
- Podlijeme 500–700 ml červeným vínem, 3 lžícemi vinného octa, 300 ml hovězího vývaru (aby byla tekutina do 2/3 masa), přidáme sůl, ½ lžičky rozmarýnu, ½ lžičky tymiánu, 1 bobkový list, 3 kuličky jalovce, 6 kuliček celého pepře a 6 kuliček nového koření.
- Přiklopíme a dusíme cca 1–1,5 hodiny doměkka. V případě potřeby můžeme podlít vínem a vývarem. Nakonec odklopené zredukujeme a dochutíme citronovou šťávou nebo cukrem. Podáváme posypané čerstvou petrželkou a s pečenými bramborami.
Pečené brambory
- 1 kg brambor oloupeme, nakrájíme na měsíčky a dáme do studené vody odstát. Vodu několikrát vyměníme.
- Brambory osušíme v utěrce a v míse smícháme s olivovým olejem, solí a červenou mletou paprikou. Dáme péct na 200 °C na cca 30 minut dozlatova.
Autor receptu: Lucie Vlčková