Suroviny
- vepřová panenka 2
- sůl 3 ML
- pepř 1 ML
- rozmarýn 1/2 ML
- česnek 3 stroužky
- olivový olej
Houbová omáčka
- sušené houby 2 hrsti
- máslo 30 g
- mletý kmín
- škrob 1 ML
- smetana ke šlehání 2 kelímky
- mléko
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Panenku z obou stran opepříme a posypeme mletým rozmarýnem (pokud máme čerstvý, položíme snítku na panenku), zakápneme olivovým olejem. Vložíme do varného sáčku, přidáme česnek. Vše důkladně vakuujeme. Takto naloženou panenku vložíme do lednice na dva dny.
- Připravíme si sadu sous-vide nebo alternativu – teploměr a hrnec s vodou. Vodu zahřejeme na 60 °C a vložíme do takto připravené lázně vakuovaný sáček s naloženou panenkou na jednu hodinu. Po vyjmutí z lázně panenku grilujeme na rozehřátém kontaktním grilu 3 minuty. Nakonec nakrájíme na plátky a můžeme servírovat na talíř.
Pečené brambory
- Oloupané a nakrájené brambory poklademe máslem, osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 minut a poté přepneme na gril 200 °C na 10 minut.
- Po servírování na talíř zasypeme nasekanou čerstvou pažitkou a dosolíme dle chuti.
Houbová omáčka
- Sušené hřiby si předem namočíme do mléka, alespoň na 15 minut. Na rozehřátém másle osmahneme hřiby vymačkané z mléka, dokud nezměknou.
- Osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Na závěr zalejeme smetanou se lžičkou škrobu. Dle potřeby ještě dochutíme, případně upravíme hustotu mlékem. Omáčkou zalijeme naservírovanou panenku na talíři.
Autor receptu: Lenka Rábová