Suroviny
Postup přípravy
Hrušky oloupeme, seřízneme spodek (aby pěkně stály) a vydlabeme jádřinec. Dáme je do kastrůlku, zalijeme vínem, přidáme cukr a koření. Zahřejeme na teplotu těsně pod bodem varu.
Přidáme čaj a držíme v této teplotě, dokud hrušky nezměknou. Doba je závislá na tvrdosti hrušek. Pak vyjmeme, necháme okapat na ubrousku. Pokud chceme dosáhnout výraznější chuť a máme-li dost času, vypneme o něco dříve a necháme hrušky v nálevu vychladnout.
Podáváme s vanilkovou omáčkou. Misku dáme do vodní lázně a v ní šleháme žloutky s cukrem a přidáváme šlehačku. Z vanilky přidáme setřená semínka a mícháme do zhoustnutí. Kdo si netroufá nebo spěchá, uvaří řídký vanilkový pudink.