Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180°C. Rajčata pokrájíme na silnější plátky, rozprostřeme na plech, posypeme najemno posekaným česnekem, zastříkneme olivovým olejem, osolíme, opepříme dle chuti. Rajčata pečeme 45 minut. Zhruba v půlce pečení rozpálíme v hrnci olivový olej, přisypeme nakrájenou cibuli, kostičky mrkve a celeru, a na slabém plameni opékáme 20 minut. Pak do hrnce přidáme rajčata z plechu, vývar, pomerančovou šťávu, přivedeme k varu a krátce povaříme. S vývarem opatrně, jeho množství určuje hustotu polévky. Polévku rozmícháme tyčovým mixérem a podle chuti ji případně dochutíme. Propasírujeme přes síto, aby byl krém jemnější. Servírujeme s hoblinami parmezánu a lístkem čerstvé bazalky.