Postup přípravy
- Na rozpálené sádlo dáme kmín. Restujeme tak dlouho, než se rozpraská a je všude cítit. Teprve potom dáme do kastrolu ⅔ česneku a všechnu cibuli, vše najemno nakrájené. Přidáme anglickou slaninu. Vše restujeme dohněda. Zalijeme vodou a osolíme. Do polévky nakrájíme brambory na přijatelné kusy na lžíci. Polévka se vaří tak dlouho, než jsou brambory měkké. Do polévky nastrouháme zbylý česnek. Dochutíme pepřem a majoránkou. Podáváme se ztraceným vejcem, strouhaným sýrem a topinkou.
- Ztracené vejce: Do vroucí neosolené vody dáme kapku octa. Pro ztracené vejce potřebujeme vejce čerstvé, které po vyklepnutí drží bílek u sebe. Takové, kterému se rozteče bílek, je nevhodné. Před vyklepnutím vejce do kastrolu vodu roztočíme po směru hodinových ručiček. Vejce vaříme asi minutu a půl, aby žloutek zůstal částečně tekutý. Vyjmeme děrovanou naběračkou.
- Topinka: Na rozpáleném sádle opečeme krajíc chleba, alespoň jeden den starého. Topinka je pak vláčnější. Topinku potíráme česnekem.