Suroviny
- brambory 1 kg
- šunka 100 g
- sýr gouda 100 g
- sýr niva 100 g
- vejce 1
- vepřová krkovice 1.5-2 kg
- grilovací koření
- kmín
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Brambory řádně omyjeme, potřeme olejem, na pár místech propícháme špičkou ostrého nože, aby pára měla kudy unikat ven, a nepotrhala přitom slupku, a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 50–60 minut, dle velikosti. Dokud jsou brambory ještě teplé, je překrojíme ostrým nožem podélně napůl. Následně je necháme trochu vychladnout. Mezitím si nakrájíme suroviny do náplně, spojíme vejcem a dle chuti osolíme a opepříme. Brambory následně vydlabeme a vnitřek spojíme s již připravenou směsí. Touto směsí brambory naplníme, posypem nastrouhaným sýrem a dáme zapéct.
- Krkovičku omyjeme, okořeníme grilovacím kořením a mletým kmínem, případně osolíme. Dáme do pekáče s víkem, polijeme trochou oleje, podlijeme vodou tak do 1/3, zakryjeme a pečeme při teplotě 200 °C podle váhy, minimálně 1,5 až 2,5 hodiny. Před koncem pečení krkovičku vytáhneme a nakrájíme na plátky, které ještě vložíme zpět do pekáče a dáme na chvíli prohřát. Jednotlivé porce servírujeme přelité šťávou z výpeku, ozdobíme jarní cibulkou.