Krém
Piškot
- mouka 5 PL
Postup přípravy
- Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr a teplou vodu a šleháme cca 5 minut do pěny, pak přidáme mouku a pokračujeme dalších 5 minut ve šlehání. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme z nich hustý sníh. Bílky opatrně, postupně a jemně zapracujeme do těsta. Poté vylijeme na pečicí papír na plechu, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 185 °C na 10 minut, poté necháme ještě dalších 5 minut ve vypnuté troubě. Následně vytáhneme z trouby, piškot opatrně překlopíme na čistou utěrku pečicím papírem nahoru a papír opatrně stáhneme z piškotu. Plát piškotu opatrně zarolujeme i s utěrkou do tvaru rolády a necháme vychladnout.
- Krém: Ušleháme si šlehačku, ve druhé míse si vyšleháme mascarpone s cukrem moučka, do kterého přidáme dle chuti vaječný likér a trochy vanilky nebo vanilkové tresti. K mascarpone zašleháme postupně i šlehačku. Ochutnáme – můžeme dle vkusu a nálady přisladit.
- Vystydlou roládu rozložíme na utěrce a začneme potírat džemem, na džem přijde vrstva krému. Poté opatrně zarolujeme, seřízneme oba konce a přeneseme na podlouhlý talíř. Odložíme do chladné místnosti a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme dozdobit jen jemným popraškem moučkového cukru, případně navrch umístit zbytek krému a do něj naaranžovat ovoce.