Vývar
- rybí omáčka 2 PL
- česnek 2
- zázvor 50 g
Head
- falešná svíčková 600 g
Postup přípravy
- Začínáme s vývarem. Nejdříve připravíme vývar. Na kapce oleje zlehka orestujeme cibuli s mrkví, aby krásně zkaramelizovala. Přidáme cukr a rybí omáčku, tady opatrně, aby se nám to nezačalo připalovat. Dáme do hrnce zbylé koření, česnek, zázvor a hovězí oháňku nebo morkové kosti. Nakonec vývar a zalijeme studenou vodou. Důležitou součástí vývaru je skořice, badyán a černý kardamom. Přivedeme k varu a postupně sesbíráme nečistoty, aby vznikl krásný vývar. Takhle necháme lehce probublávat alespoň 3 hodiny.
- Podle návodu si připravíme široké nudle na Pho. Jakmile jsou hotové, dáme je do velké mísy s teplou vodou, aby zůstaly pořád dostatečně teplé a zbytečně nám neochladily vývar. Přichystáme si nakrájenou červenou cibuli a jarní cibulku, mungo klíčky, natrhaný koriandr a vietnamskou bazalku. Vše dáme na společný velký talíř, ze kterého si budou všichni moci brát to, na co zrovna mají chuť. Falešnou svíčkovou dáváme do polévky syrovou až při servírování, proto musí být nakrájena na opravdu tenké plátky, aby se dostatečně uvařila už během zalití horkým vývarem. Těsně před podáváním ji můžeme dát do mrazáku, bude se pak lépe krájet. Když je vývar hotový, slijeme ho do čistého hrnce a můžeme se pustit do finálního dochucení. Podle chuti můžeme přidat cukr, sůl a pepř.
- Přiveďte vývar do varu a můžeme se vrhnout na servírování. Do misky přijdou nejdříve široké nudle, mungo klíčky, červená cibule, zbylé čerstvé bylinky a vymačkaná šťáva ze čtvrtky limety. Pak už je na každém, jestli si do vývaru přidá chilli papričky, rybí omáčku anebo taky hoisin omáčku.