Gratinované brambory
- brambory 600 g
- smetana ke šlehání 200 g
- muškátový květ
- čerstvě namletý pepř
- strouhaný parmazán 30 g
- sůl 5 g
Zelenina
- fenykl 2 ks
- mrkev 2
- řapíkatý celer 2
- bílé víno 100 g
- koření na zeleninu 5 g
- olivový olej 4 PL
- máslo 1 PL
- pepř
Postup přípravy
Gratinované brambory
- Začneme předehřívat troubu na 190 °C (bez horkého vzduchu). Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, ideálně o tloušťce 2–3 mm, té dosáhneme třeba použitím struhadla nebo mandolíny.
- Nakrájené brambory v žádném případě neproplachujeme, vlastně je můžeme strouhat rovnou do kastrůlku.
- Zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Necháme pomalu a pod dohledem vařit dvě minuty. K horké bramborové směsi vmícháme lžíci parmazánu a pak vše přendáme do připravené menší zapékací misky nebo do několika malých. Plátky brambor přitom rovnáme do vrstev.
- Zasypeme zbytkem sýra a na 40–50 minut vložíme do vyhřáté trouby zapéct. Pak necháme aspoň deset minut odpočinout, aby se teplá směs vsákla zpátky do brambor.
Zelenina
- Fenykl očistíme, zbavíme konců a tuhých stonků. Poté jej nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
- V pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje, přidáme zeleninu, koření a zprudka orestujeme dozlatova (asi 6 minut). Zastříkneme bílým vínem a chvíli podusíme, dokud se většina vína neodpaří, na závěr přidáme máslo.
Losos
- Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C a přepneme na režim kombinovaná parní trouba. Filety lososa osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme a opepříme. Posypeme čerstvými bylinkami. Citron nakrájíme na kolečka a vložíme pod rybu i na rybu. Pokapeme olivovým olejem.
- Doba pečení závisí na tloušťce filety lososa. Losos se v peče v průměru 4–6 minut, upečený bude tehdy, když se vám po zapíchnutí vidličky bude maso jemně oddělovat. Těsně před koncem dáme na jednotlivé filety trošku másla.
Autor receptu: Eva Valentová