Paštika
- játra 500 g
Paštika
- víno 200 ml
Domácí pečivo
- droždí 40 g
Paštika
- smetana 100 ml
Domácí pečivo
- cukr 1/2 lžičky
- sezamová semínka
Postup přípravy
- Paštika: Játra zbavíme blan. Rozpálíme pánev s máslem a přidáme cibuli a česnek a smažíme do změknutí, následně přidáme játra, která necháme zatáhnout, a přilejeme víno. Vše necháme povařit, aby se odvařil alkohol. Přidáme bylinky, sůl a pepř. Poté necháme směs vychladnout. Po vychladnutí přidáme smetanu, mandle a rozmixujeme. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a bylinkami.
- Domácí pečivo: Do trošky vody zamícháme cukr, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, sůl, přilijeme vodu, olej, přidáme první vejce (druhé je na potření), kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
- Zapneme si troubu na 200 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na podsypaný vál a těsto si rozdělíme na osm dílků – pokud chcete mešní houstičky, těsto si rozdělte na 10–12 kousků. Z každého dílku uděláme ještě tři válečky a z nich upleteme housky. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo sezamem.
- Pečeme v předehřátí troubě, jsou hotové asi za 14 minut, podle toho, jak vypečené housky chceme mít.